Bijbelse romans

Austin, Lynn – Nehemia bouw op Mij

Nehemia, bouw op Mij is deel 3 in de serie De wederopbouw van Jeruzalem. Hiervoor verschenen Zacharia en Ezra.

Inhoud:

In de bijbels-historische roman Nehemia bouw op Mij vertelt bestsellerauteur Lynn Austin het verhaal van Jeruzalem: van een ruïne tot een prachtig bloeiende stad. Als hij hoort dat de muren van Jeruzalem zijn afgebroken en dat de poorten zijn verbrand, raakt dat Nehemia, de schenker van koning Artaxerxes in Perzië, diep. Hij bidt tot God om hulp en wordt gehoord: de koning geeft hem toestemming om naar Jeruzalem te reizen en de muren van zijn stad weer op te bouwen. Maar Nehemia heeft geen idee van de gevaren die hem wachten. De leiders van de omringende volken tonen zich brute vijanden, die samenspannen en aanslagen beramen om hem te vermoorden en de wederopbouw zo een halt toe te roepen.

Waardering:

Dit boek gaat verder een aantal jaren na de terugkeer van Ezra. Ezra leeft nog, maar is al lang geen gouverneur meer. Het is me niet helemaal duidelijk waarom.
Nehemia is dienaar van koning Artaxerxes. Hij is schenker en daarmee verantwoordelijk voor de  beveiliging van de opperkoning. In het eerste hoofdstuk lees je over de moord op zijn ouders. Daardoor is te begrijpen dat veiligheid voor Nehemia erg belangrijk is. Mordechai heeft hem de functie gegeven.
Als zijn broer uit Israel op bezoek komt, hoort Nehemia hoe slecht het met de muren en de veiligheid van Jeruzalem gesteld is. Hij heeft er veel verdriet van en het laat hem niet los. Wonderlijk genoeg krijgt hij de gelegenheid om Artaxerxes te vertellen wat hem dwars zit en hij krijgt toestemming om de muren te herbouwen.
Hij gaat snel te werk, om ervoor te zorgen dat de volken rondom hen geen protest kunnen maken bij de koning.
Als hij aankomt in Israel zijn daar veel problemen. Er worden nog steeds huwelijken gesloten met niet-joden. Ook worden de armen uitgebuit door hun joodse kredietverleners. Door de droogte is de oogst slecht en veel mensen verpanden hun land om zaad te kunnen kopen. Als de regen uitblijft moeten velen familieleden als schuldslaaf “verkopen” aan hun schuldeisers. Dit lees je vooral in de belevenissen van de jonge Nava.
Ook lees je over de dochters van Sallum, die met hem mee bouwen aan de muur. 
Nehemia komt over als een sterke leider, maar is dat in zijn binnenkamers niet altijd. Hij heeft God hard nodig en verwijst ook heel vaak naar God. Hij geeft God alle eer van de herbouw van de muur.
Het boek leest prettig, maar het boeide iets minder dan de vorige delen. Misschien omdat dit verhaal wat bekender is dan dat van Zacharia en Ezra? Toch is het mooi om te lezen hoe de toestand in Israel in die tijd was. Het is verbazingwekkend dat zo’n klein groepje de muur heeft kunnen herbouwen. Dat kan niet anders dan door de hulp van God zijn geweest.
Een mooie afsluiting van de geschiedenis over de terugkeer van de ballingen naar Jeruzalem en de wederopbouw van Jeruzalem.

Gegevens:

Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 9789029724487
Aantal blz: 464
Prijs: 22,50

Extra: