Bijbelse romans

Gooder, Paula – Febe

Inhoud:

Rond het jaar 56 na Christus schreef de apostel Paulus een brief aan de kerk in Rome. Hij vertrouwde deze brief toe aan Febe, van wie hij zegt dat ze de diaken van de kerk in Kenchreën is en een weldoener van velen. De populaire auteur en spreker Paula Gooder gaat op zoek naar Febe. Wie was zij? Hoe leefde ze en wat geloofde ze? Door dat te doen gunt ze de lezer een blik in Paulus’ wereld en laat ze zien hoe de cultuur en de tijd van de Romeinse wereld Paulus’ denken en het geloof van de vroege kerk gevormd hebben.

Het boek is geen roman, zegt Gooder. Maar dat is het wel. Alleen wel een unieke, want Gooder voegt aan haar verhaal uitvoerige documentatie toe waarin ze dieper ingaat op de historische context, biografische details, culturele praktijken, enzovoorts.

Dit boek, dat gebaseerd is op gedegen onderzoek, is een aanrader voor iedereen die zich wil inleven in de tijd van Paulus. En het is een spannend verhaal over een vrouw uit de Bijbel die een belangrijke rol speelde in de verspreiding van het evangelie.

Waardering:

In dit boek vertelt Paula Gooder het verhaal van Febe, hoe het geweest zou kunnen zijn. Ze begint met de (redelijk gegronde) aanname dat Febe de bier van Paulus aan de Romeinen bezorgde in Rome. Daar aangekomen ziet ze de verschillen van de gemeenten in Rome en Korinthe (waar zij vandaan komt). Er zijn gemeenten die alleen uit Joden of heidenen bestaan, maar ook gemeenten die uit een huisgezin bestaan. Er is contact tussen deze gemeenten.

Alhoewel de achtergrond van Febe niet bekend is, is de aanname dat ze een bevrijde slaaf is niet onwaarschijnlijk. Het verdere verhaal is verzonnen.

Achterin het boek staat heel uitgebreid beschreven hoe en waarom Paula Gooder over de zaken die in het boek voorkomen denkt. Daar is veel uit te leren.

Doel van dit boek is om het voorstellingsvermogen te prikkelen en achtergrond te geven over waar Paulus’ brieven terecht kwamen. Paulus kende de gemeenten en achtergrond, maar wij totaal niet.

Dit boek is zeker een waardevolle toevoeging voor een christen die geïnteresseerd is in de achtergrond van de brieven van Paulus en de vroege christelijke gemeenten. Er is veel uit te leren.
Paula Gooder noemt dit zelf geen roman, maar het boek leest wel zo. Ik denk dat ze bedoelt dat het geen literatuur is, maar het boek leest prettig.

Gegevens:

Uitgeverij Van Wijnen
ISBN 9789051945799
Aantal blz: 400
Prijs: € 19,95