Eigentijdse romans

Wiseman, Beth – Een wonder in Paradise

Inhoud:

Josie was slechts een bange tiener toen ze haar baby achterliet bij een Amish-gezin van de Oude Orde in Lancaster County, Sindsdien zijn zeventien jaren voorbij gegaan en terwijl er veel is veranderd, is één ding niet veranderd: Josies verlangen om kennis te maken met haar dochter Linda.
Maar Linda is zich totaal niet bewust van het bestaan van josie en leeft haar leven binnen de Amish-gemeenschap. De kleinzoon van de bisschop maakt haar het hof en ze hoopt dat hij haar snel zal vragen zijn vrouw te worden. Als haar biologische moeder naar Paradise verhuist, komt Linda onverwacht in aanraking met Josies wereld. Intussen proberen Linda’s adoptieouders en haar Amish-vriend te begrijpen hoe dit alles past binnen Gods wil.
Er ontstaan nieuwe relaties en oude worden op de proef gesteld, niemands leven zal hetzelfde blijven. In het proces van verlies en laten gaan, realiseert Linda wiens dochter ze in werkelijkheid is. En, zoals alleen God dat kan bewerkstelligen, er komt iets krachtigers en mooiers uit voort … hoop.

Waardering van Marijke:

Linda is tevreden met haar leven. Ze is opgegroeid in een fijn gezin en is verliefd. Maar dan vertellen haar ouders dat ze als baby door hen is geadopteerd en dat haar biologische moeder haar graag wil ontmoeten.
Linda is boos en teleurgesteld dat haar ouders het niet eerder tegen haar verteld hebben, maar wil haar biologische moeder toch wel ontmoeten. Het klikt tussen hen, en ze brengen meer tijd met elkaar door.
Josie is ernstig ziek, maar wil dit niet tegen Linda vertellen. Tot ze er niet onderuit kan.
De Amish gemeenschap waar Linda bij hoort bidt voor Josie. Hoewel Josie haar geloof vaarwel heeft gezegd, voelt ze de kracht van het gebed.
Opnieuw een verhaal over een ‘Englisher’ die geraakt wordt door het Amish geloof. Een verhaal met een heel goed einde. Iets wat niet heel realistisch overkomt.
Voorin het boek staat een overzicht van de families waarover we lezen. Een handig geheugensteuntje.

Waardering van Marijke:

Linda’s leven staat helemaal op zijn kop als ze hoort dat ze als baby is geadopteerd door haar Amish ouders. Bovendien wil haar biologische moeder de volgende dag met haar kennis maken. Ze vraagt zich af wie ze dan echt is, als ze niet de dochter van MaryEllen en Abe is. En wat wil haar biologische moeder van haar?
Ze merkt al gauw dat haar moeder MaryEllen het niet fijn vindt dat haar biologische moeder contact zoekt. Zij is bang om haar dochter aan de wereld te verliezen.
Josie, Linda’s biologische moeder, heeft een belangrijke reden om contact te zoeken met Linda.
In dit boek geen bekering tot de Amish door een Englisher, maar de Amish getuigen wel van hun geloof. Dat is opmerkelijk, want Amish geloven dat je alleen zalig kunt worden door je aan hun gewoonten te houden. Bovendien is het hoogmoedig om zeker te weten dat je naar de hemel gaat. Daarom vraag ik me af hoe waarheidsgetrouw dit boek over het leven van de Amish vertelt. Maar het verhaal is mooi en boeiend.

Gegevens:

Uitgeverij: Het Zoeklicht
ISBN: 9789064511783
Aantal pagina’s: 271
Prijs: € 19.95