Historische romans

Wiseman, Ellen Marie – Olifantenmeisje

Inhoud:

‘Olifantenmeisje’ van Ellen Marie Wiseman vertelt het verhaal van Lily, die in de jaren ’30 op tienjarige leeftijd aan het circus verkocht wordt.
Op een zomeravond in 1931 mag de tienjarige Lily Blackwood voor het eerst naar buiten. Haar moeder neemt haar mee naar het circus. Maar wat Lily niet weet, is dat ze nooit meer thuis zal komen. Meer dan twintig jaar later erft de jonge Julia Blackwood het huis van haar ouders. Voor het eerst komt ze op de zolder, waar ze mysterieuze foto’s aantreft van een albino circusmeisje. Ze begint te vermoeden dat haar ouders een donker geheim hadden.

Waardering:

Lily is een tienjarig meisje want nooit verder komt dan haar zolderkamer waar haar ouders haar verbergen omdat ze Albino is.  Op een nacht neemt haar moeder haar mee naar het circus om haar te verkopen. Zo komt Lily, die zelfs nog nooit de buitenlucht heeft gevoeld, terecht in de keiharde wereld. Ze gaat werken in de rariteitenshow maar voelt zich aangetrokken tot de olifanten. Daar ontmoet ze ook Cole, een jongen die met de olifanten werkt. Het blijkt dat Lily een bijzondere gave heeft om met deze dieren om te gaan. Na veel strubbelingen gaat haar wens in vervulling: ze mag shows geven met de olifanten. En voor in eerst in haar leven voelt Lily zich echt gelukkig.
Totdat alles veranderd en haar dieren in nood komen.

Een tweede verhaallijn gaat over Julia. Julia heeft altijd een koele verstandhouding met haar ouders gehad. Wanneer haar vader overlijdt als ze 15 is en haar moeder haar de schuld geeft, loopt ze weg van huis. We ontmoeten haar als ze ten einde raad is. Ze heeft geen geld meer om de huur te betalen en staat straks op straat. Maar dan komt er een detective die haar een brief geeft waarin staat dat ook haar moeder is overleden en Julia de enige erfgenaam is.
Eenmaal terug bij haar ouderlijk huis gaat Julia op onderzoek uit. Ze ontdekt dat haar ouders nog een dochter hebben gehad en wil dit tot op de bodem uitzoeken. Wat ze ontdekt is te gruwelijk voor woorden en is niet te bevatten.

Olifantenmeisje is een erg aangrijpende roman. Het leven van Lily is afschuwelijk. Het heel eenzaam opgroeien, het verraad van haar ouders, het circusleven.. ze krijgt ontzettend veel te verstouwen in haar jonge leven. Tot ze een beetje geluk proeft als ze de liefde vindt en werken kan met de olifanten. Hoe nauw ze verbonden is aan de dieren proef je wel als ze haar leven op het spel zet om haar vrienden te redden.
Ellen Marie Wiseman heeft in het bijzonder dit gedeelte van het boek  met veel gevoel geschreven. Zodat je als lezer vastgekluisterd zit aan het verhaal.
Het is jammer dat het einde van het verhaal, wat juist zo aangrijpend is, in een wat te snel tempo verteld wordt. Neemt niet weg dat het boek vijf dikke sterren krijgt.

Gegevens:

Uitgeverij: Kok, Voorhoeve
ISBN: 9789029728065
Aantal pagina’s: 384
Prijs: € 21,99