Nederlandse romans

Witvliet, Marianne – Boven de robijnen

Inhoud:

In Boven de robijnen van Marianne Witvliet schrijft Noa Terheyde in 1949 met tegenzin een brief naar een onbekende soldaat in Nederlands-Indië. Jonge vrouwen worden opgeroepen te schrijven aan ‘onze jongens’, om hun eenzaamheid te verminderen en dat vindt vooral Noa’s moeder een goed idee. Maar onze jongen Daniël Blankenberg blijkt veel interessanter dan Noa had vermoed.
De onverwachte liefde tussen hen is voelbaar vanaf het begin, maar als Daniël terugkeert naar Nederland blijken hun verschillende toekomstplannen een relatie onmogelijk te maken. Hoewel hun wegen zich scheiden, blijft hun korte tijd samen niet zonder gevolgen. Jaren later doet Noa er alles aan om Daniël op te sporen, aan de andere kant van de wereld.

Waardering:

Op aandringen van haar ouders schrijft Noa in de naoorlogse jaren een brief naar één van de Nederlandse strijders in Nederlands Indië; Daniël Blanenberg.
Het begin van een diepgaande, intensieve briefwisseling waarin beide hun hart blootleggen.
Ze kennen elkaar al door en door als ze elkaar ontmoeten en wat zou het mooi zijn als deze ‘papieren relatie’ omgezet zou worden in een fysieke.
Maar hun toekomstdromen liggen letterlijk mijlenver uit elkaar. Noa wil vanaf haar kindse jaren naar de Zuidpool. Ze houdt van de kou en kan zich niet voorstellen dat iemand de warme daarboven verkiest. En dat is precies wat Daniël doet, hij wil naar Indonesië.
Hun liefde voor elkaar gaat diep maar toch moeten hun wegen scheiden. Toch is het verhaal niet afgelopen. Een onverwachte wending zet het leven van Noa totaal op z’n kop.
Een jarenlange zoektocht naar haar verloren liefde volgt.
Wát een prachtig boek is dit! Het is beeldend geschreven; of het gedeelte nu op Schiermonnikoog, in Antarctica of in de tropen afspeelt, je ziet het voor je.
De personen, vooral Noa, zijn levensecht neergezet. Het verhaal is gevoelig en diepgaand en er zitten een paar wendingen in die je als lezer niet ziet aankomen. Maar ook de humor ontbreekt niet en aan romantiek geen gebrek; het is tenslotte een liefdesverhaal.
Een dikke aanrader voor mensen die van een diepgaand, beeldend verhaal houden mét inhoud!

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029733489
Aantal pagina’s: 317
Prijs: € 23,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: oktober 2022