Nederlandse romans

Marxveldt, Cissy van – Joop ter Heul, vierling

Inhoud:

Zeg je meisjesboek, dan zeg je Joop ter Heul! Zelfs een eeuw na de eerste verschijning zijn de Joop ter Heul-boeken van Cissy van Marxveldt nog een feest om te lezen. Grappig, lief en ontwapenend: ‘bakvisch’ Joop blijft voorgoed een meisje, en ze blijft voorgoed om verliefd op te worden. Samen met haar vriendinnen van de Jopopinoloukicoclub beleeft ze de dolste avonturen. De vier boeken in deze Joop ter Heul omnibus geven een ongeëvenaard beeld van Nederland in de jaren twintig van de vorige eeuw. Met een nieuw voorwoord door Cissy van Marxveldt-biografe Monica Soeting en inclusief de geweldige pentekeningen van Hans Borrebach.

Waardering:

100 jaar geleden kwam het eerste deel van deze serie voor het eerst uit: De hbs-tijd van Joop ter Heul. In die tijd ging je niet naar het voortgezette onderwijs dat bij je iq paste, maar naar het onderwijs dat bij je maatschappelijke status paste. Joops ouders waren rijk dus moest ze naar de hbs. Maar ze kan helemaal niet goed leren en in de klas maakt ze een hoop lol met haar vriendinnen. Ze richten een club op en genieten. Maar als haar studieresultaten heel slecht worden neemt haar vader een onderwijzers in dienst en mag ze niet meer naar de clubavonden. Nu moet ze echt gaan leren en dat doet ze. Maar is het genoeg?

Het tweede deel gaat verder in de vijfde klas; Joop ter Heuls problemen. Haar moeder heeft rust nodig en haar ouders verhuizen naar Noordwijk. Joop moet bij haar zus Julie logeren. Dat vindt ze maar niks. Gelukkig heeft ze haar vriendinnen en juf Wijers, die nu haar repetitor is. Nog steeds vindt ze het leren heel moeilijk en ze hoopt maar dat ze haar examen gaat halen.
Maar ze moet ook nadenken over de vraag wat ze daarna wil gaan doen. Haar vader wil dat ze een akte haalt voor lerares in een taal. Zelf gruwt ze daarvan.

“Joop van Dil-ter Heul” heet het derde deel. Het is wel duidelijk waarom, ze is getrouwd. Ze wonen buitenaf in een klein dorpje en Leo rijdt elke dag in zijn auto naar de bank. Maar de rusteloze Joop gaat zich vervelen. Ze heeft geen hobby’s en mist haar vriendinnen.
Haar vader spreekt haar al eens vaderlijk toe als ze schromelijk tekort schiet naar haar man. Maar er komen nog meer ruzies.
Zal het wel weer goed komen?

In “Joop en haar jongen” heeft Joop een zoon gekregen. Ze is gek op hem en Leo ook. Maar als hij nog maar een paar maanden is moet Leo voor de zaak naar Indonesie. Joop zal hem maanden moeten missen. Ze trekt voor die tijd in bij haar schoonpapa en tante Susanna, maar dat valt niet mee. Ze geniet wel van haar contacten met vriendinnen. En ze staat voor hen klaar.
Haar zus wordt steeds onmogelijker totdat er iets ergs gebeurt.

De boeken lezen ondanks de ouderwetse taal heerlijk! De fratsen en het klunzige gedrag van Joop doen je veel lachen. Maar er is ook verdriet, net zoals in het echte leven.
Heel goed dat de boeken opnieuw uitgegeven zijn en zo kunnen blijven gelezen worden!

Gegevens:

Uitgeverij Z&K
ISBN 9789401912266
Aantal blz: 808
Prijs: € 19,50

Extra:

Lees het eerste hoofdstuk