Nederlandse romans

Wolfert, Joh – Ik noem haar Wieteke

Inhoud:

De jonge vrouw Hannah, gekwetst en zwanger brengt een proces van verwerking op gang bij haar vader die al jaren gebukt gaat onder een trauma uit zijn vroege kinderjaren. Hij noemt in een emotioneel moment de naam van zijn vroegere buurmeisje en raakt hierdoor volledig in verwarring. Met medewerking van een bekwame psychologe komt er meer en meer helderheid over die naam en de oorzaak van een tragische gebeurtenis met vele gevolgen. Diverse anderen dragen hun steentje bij met het ontrafelen van dit mysterie, zo dragen zij ook bij dat de personen die hier het meest onder hebben geleden met hun leven verder kunnen.
Hannah echter worstelt nog dagelijks met de gevolgen van haar stukgelopen relatie, een man met een gebrek aan empathie. Het geschonden vertrouwen in de mens en samenleving bemoeilijkt haar met het aangaan van een nieuwe relatie. Zal er ook voor haar een tijd aanbreken van geluk, zodat alle rimpels uit haar ziel worden gladgestreken?
 

Waardering:

 

Nadat Hannah ontdekt dat ze zwanger is wordt ze in de steek gelaten door haar vriend. Als hij laat weten dat hij er zelfs aan twijfelt of hij de vader wel is, stort Hanna’s wereld in. Gelukkig wordt ze opgevangen door een lieve vriendin, Christiene.

Dit gebeuren maakt ook iets bij haar vader los, iets wat hij al vanaf zijn kinderjaren heeft verdrongen. De vrouw wie Hannah opvangt is de psycholoog van haar vader. Stukje bij beetje verteld hij over zijn traumatische verleden. De onderlingen band tussen Hannah en haar vader wordt hierdoor enorm versterkt.

Veel dingen komen onwaarschijnlijk over. Je leest bijvoorbeeld dat de ex an Hannah het besluit neemt om voor Hannah te kiezen. Een paar bladzijden verder lees je dat Hannah een brief van hem krijgt waarin hij haar op een harde manier aan de kant zet.
Hanna’s vader heeft gesprekken met Christiene, die zijn psycholoog is. Deze gesprekken zijn vlak geschreven, totaal niet realistisch. Het verhaal over zijn verleden is een positief punt in het boek, dat maakt ook dat je toch verder leest omdat je wilt weten wat er nu precies is gebeurd.
Het grootste nadeel is de vele, tientallen, taalfouten die er in het boek staan. Iets wat het boek echt onaantrekkelijk maakt terwijl dat toch niet nodig is!

Het is een vrij dik boek waarvan de prijs opmerkelijk lager is dan gemiddeld.
 

Gegevens:

Uitgeverij: Scholten
ISBN: 9789079859610
Aantal pagina’s: 433
Prijs: € 14.50