Eigentijdse romans

Marshall Strom, Kay – De onaanraakbare – Hoop in India – deel 1

Inhoud:

India, 1905. Ashish, vijf jaar oud en een van de onaanraakbaren neemt nietsvermoedend een slok water uit een bron die alleen voor de hogere kasten bestemd is. Hij wordt ongenadig afgestraft voor zijn overtreding met een afranseling, waardoor hij zwaargewond raakt. Zijn vader vraagt een rijke landeigenaar om een lening, zodat hij zijn zoon naar een dokterspost kan brengen. Wat de ongeletterde man niet doorheeft, is dat hij zichzelf en zijn gezin in ruil voor de lening als slaven verkoopt.


Waardering:

Dit boek gaat over de kasten in India en dan met name de allerlaagste kaste: de onaanraakbaren. Zij zijn minder dan een hond! Het is vreselijk hoe zij worden behandeld.
Het leven van Virat, Latha en hun zoontje Ashish is al moeilijk als zijn als onaanraakbaren in hun deel van de stad wonen. het wordt nog veel moeilijker als zij gedwongen zijn om een lening bij de landheer te nemen. Dan worden zij zijn slaaf. De landheer maakt misbruik van het feit dat zij niet kunnen lezen en buit ze vreselijk uit.
In dit boek lees je ook af en toe over de Engelse verpleegster Abigail, die op een dokterspost werkt. Zij komt in contact met Ashish en heeft grote invloed op zijn leven.
Het verhaal gaat over het begin van de twintigste eeuw (1905). 
De karakters worden niet erg uitgediept en het boek heeft niet veel spanning, maar het verhaal is erg aangrijpend. Je leest hoe de levens van personen in verschillende kasten zijn. 
Degenen die het leuk vinden om over andere culturen te lezen, kunnen met dit boek hun hart ophalen.

Achterin het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen.

Gegevens:

Uitgeverij: Voorhoeve

ISBN: 9789029720922

Aantal blz: 304

Prijs: € 19,95