Nederlandse romans

Morren, Liesbeth – Voetlicht

Inhoud:

Als Marilène van haar vader te horen krijgt dat hij een terminale ziekte heeft beseft ze dat ze behalve haar vader, straks ook haar hoop op vaderliefde zal moeten begraven. Het verlangen naar die liefde heeft haar in het verleden op doodlopende wegen gebracht.
De laatste weken van zijn leven brengt haar vader door in Marilène’s huis en gaandeweg ontdekt ze welke last hij met zich meedraagt. Pijn en onmacht vullen de ziekenkamer en zorgen ervoor dat vader en dochter elkaar niet kunnen bereiken.
Als spreken onmogelijk is geworden, ondervindt Marilène dat ook daden kunnen helen.

Waardering:

Mariléne heeft in haar jeugd vaderliefde gemist. De pijn daarvan ervaart ze nog iedere dag. Als haar vader ernstig ziek blijkt te zijn en haar gevraagd wordt om haar vader bij zich in huis te nemen, is dit dan ook erg moeilijk voor haar.
Bij haar vader komen, nu het einde nadert, ook veel dingen boven, met name uit zijn jeugd. Een zwaar schuldgevoel drukt op hem. Een derde belangrijk persoon in het boek is Lara, de dochter van Mariléne.
Ook Lara worstelt met zichzelf. Haar moeder overruled haar met zorg. Op school wordt ze gepest en ze vindt zichzelf lelijk en dik.
Drie generaties, elk met hun eigen pijn.
De drie verhalen horen echt bij elkaar. De één is niet te begrijpen zonder de ander.
Omdat Mariléne tussen haar vader en Lara instaat, speelt haar verhaal de grootste rol. Naast het gemis van vaderliefde zijn er meer dingen waarvan ze de pijn met zich meedraagt.
In de tijd dat haar vader bij hen in huis is, weet ze hem zelfs te ontwijken. Tot de laatste nacht toe.
Een bijzonder goed verhaal. Realistisch, treffend en gevoelig. Een verhaal met een boodschap. Mariléne staat niet open voor verzoening, daarvoor zit haar pijn ook te diep. Maar als haar muur toch afbrokkelt, voelt ze hoe bevrijdend het is. Ook al was het te laat om het nog tegen haar vader te zeggen. Ik wil dit boek van harte aanbevelen aan iedereen. Omdat je er wat van kunt leren!

Gegevens:

Uitgeverij: Plateau
ISBN: 9789058040985
Aantal pagina’s: 260
Prijs: € 18.95