Eigentijdse romans

Petersheim, Jolina – De verstotene

Inhoud:

Rachel Stoltzfus is tevreden met haar leven in een mennonietengemeenschap, totdat ze zwanger raakt en het mikpunt wordt van roddel en spot. Ze weigert schuld te belijden en verzwijgt de naam van de vader. Het gevolg is dat ze met de nek wordt aangekeken door de mensen van wie ze juist zoveel houdt. Als haar tweelingzus Leah maar niet herstelt van een bevalling, dwingt Rachels zwager, die haar daarvan de schuld geeft, Rachel om de gemeenschap te verlaten.

Waardering:

Het verhaal wordt afwisselend vanuit Amos en Rachel verteld. Dat is bijzonder, want Amos is net overleden en in de hemel. Maar hij kijkt naar beneden mee en vertelt daarover. Amos was de bischop van de mennonieten. De stukken van Amos en Rachel lopen goed in elkaar over.
Rachel en Leah zijn een tweeling. Leah trouwt met Tobias (de zoon van Amos). Als Leah zwanger is vraagt ze of Rachel wil komen om te helpen. Na een poosje blijft Rachel ook zwanger te zijn. Ze weigert te vertellen van wie. Je blijft je lange tijd afvragen wie nu de vader is. Daardoor alleen al is het boek boeiend.
Er is veel spanning tussen Tobias en Rachel. Als Leah na de bevalling niet opknapt, zet hij Rachel uit huis en verjaagt haar uit de gemeenschap.
In dit boek vindt je geen romantisering van de Mennonieten of Amish gemeenschap. De meeste mensen oordelen hard. Rachel staat er helemaal alleen voor. Toch vindt Rachel vergeving bij God. Dat is mooi!
De relatie tussen de tweeling is erg complex. Ze lijken heel vast te zitten aan elkaar, maar ze hebben allebei schokkende geheimen. Die komen aan het einde pas aan het licht.
Een verfrissend en realistisch boek over de Mennonieten Het is erg boeiend en leest prettig.

Gegevens:

Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 9789029723350
Aantal blz: 333
Prijs: € 19,99