Eigentijdse romans

Sirls, William – De opdracht

Inhoud:

Op een stormachtige dag wordt het kruis voor de kerk van een dorp in Michigan in tweeën gespleten. De timmerman die wordt ingeschakeld, repareert het kruis op wonderbaarlijke wijze. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen in de levens van Brooke en haar zoontje Alex, die leukemie blijkt te hebben, haar vriendin Carla, die een drankprobleem heeft en dominee Jim en zijn gezin. Allen leren ze op hun eigen manier dat alleen geloof hun kan redden.  

Waardering:

Door de bliksem die in een kruis slaat, veranderen levens.
Brooke en Alex vertellen dokter Macey in het ziekenhuis over het kruis. Zij schakelt hulp in. Dokter Zach, verpleegkundige Kaitlin en timmerman Kenneth bieden hun hulp aan.
Op zondag na de dienst voegen ze zich bij dominee Jim en zijn vrouw Shirley. Hun zoon Ian is verstandelijk gehandicapt en kan niet praten. Brooke en Alex zijn hun pleegkinderen en wonen bij hen. Ook Carla is er, de vriendin van Brooke.
Kenneth repareert het kruis op wonderbaarlijke wijze, met dominee Jim (die niet kan zien) en Ian (die niet kan praten) als getuigen. Niemand weet dus precies wat er gebeurd is.
Dan gebeuren er meer wonderen. Kenneth zegt constant: Geloof alleen. Daar verwijst de Nederlandse titel ook naar.
In het boek worden goede vragen gesteld; waarom is er lijden en waarom zouden wij ons best doen om mensen te genezen als God toch Degene is die uitmaakt of iemand blijft leven of niet? De schrijver heeft daar ook geen duidelijk antwoord op, maar benadrukt de liefde van God naar ons. De originele titel van dit boek is ook „The reason” (de reden). Dat verwijst naar het antwoord op de waarom-vraag; omdat Hij van ons houdt.

Er zijn ook mooie veranderingen in mensen te zien. Veel heeft te maken met vergeven. Na het vergeven van anderen krijgen ze van God de kracht om ook zichzelf te vergeven.
Het boek is erg boeiend, moeilijk om weg te leggen. Het boek ademt een gezellige sfeer. Af en toe is het verhaal wat voorspelbaar, maar het is erg mooi! De gebeurtenissen aan het einde, in het ziekenhuis, zijn aangrijpend.
Dit is een boek waar ik nog lang over na bleef denken.

Gegevens:

Uitgeverij Kok
ISBN 9789043521710
Aantal blz: 431
Prijs: € 19,95