Historische romans

Spalding, Linda – Een mus valt ter aarde

Inhoud:

Pennsylvania, 1798. Na de dood van zijn vrouw blijft Daniel Dickinson met vijf jonge kinderen achter. Als hij een overhaast huwelijk met een vijftienjarig weesmeisje sluit, wordt hij uit de quakergemeenschap gestoten en besluit hij met zijn gezin naar Virginia te vertrekken. Na een lange reis vol ontberingen begint hij een nieuw leven als boer.
In tegenstelling tot Pennsylvania is Virginia een staat waar slavernij wettelijk is toegestaan. Als overtuigd quaker is Daniel daar fel op tegen.
Toch wordt hij op een veiling onbedoeld eigenaar van de jonge slaaf Onesimus. Dat vormt de aanzet tot een reeks dramatische ontwikkelingen.

Waardering:

In deze roman volgen we de pionier Daniel Dickinson en zijn gezin. Na de dood van zijn vrouw trouwt de quakerman Daniel met een jong methodistisch meisje. Daarom wordt hij uit de gemeenschap gezet.
Daniel wordt getekend als een gevoelige man die vaak doet wat hij denkt te moeten doen. Voorbeelden daarvan zijn het trouwen met Ruth, het kopen van Simus en het niet protesteren bij bedreigingen. Door zijn quakerverleden is hij een vredelievend mens en heeft hij geen vuurwapen. Hij is tegen slavernij, maar komt in een gebied waar slavernij heel normaal is. Het lijkt daardoor haast of hij naar slavernij kijkt met de ogen van iemand van nu.
In het begin van het boek lees je nog niet veel over de mishandeling en het leven van slaven. Maar naar het einde van het boek gaat het daar steeds meer over. Indrukwekkend!
Linda Spalding weet door haar schrijven een sfeer van onheil te creëren. Je verwacht constant dat er iets ergs gaat gebeuren. Helaas gebeuren er ook erge dingen.
Het boek is boeiend, alhoewel sommige delen wat bondiger gekund hadden. Het begin en het einde vond ik boeiender dan het middelste gedeelte van het boek.

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023994701
Aantal blz: 396
Prijs: 21,90