Historische romans

Wiseman, Ellen Marie – De brekerjongens

Inhoud:

1912. Na het overlijden van haar ouders keert de 19-jarige Emma Malloy noodgedwongen terug naar haar geboorteplaats Coal River. Daar aangekomen wordt ze als een bediende behandeld door haar oom en tante en krijgt ze helemaal niets voor haar werk in de familiewinkel. Maar ze heeft het goed in vergelijking met de armoedige mijnwerkers die alleen tegen schandalig hoge prijzen voedsel, kleren en gereedschap kunnen kopen en de mensen met schulden die ze met lege handen terug naar huis moet sturen.
Maar het meest hartverscheurend om te zien zijn de brekerjongens die in het stadje leven; jonge kinderen die de hele dag kool uitzoeken aan een lopende band tussen gevaarlijke machines. Hun met roet besmeurde gezichten herinneren Emma aan haar broertje dat ze lang geleden verloor en er breekt iets in haar. Ze begint met het achterlaten van pakketten met voedsel bij de krotten en scheldt mijnwerkers hun schulden kwijt.
Met haar daden haalt ze zich de woede van de mijneigenaar en de politie op de hals, maar het leidt ook tot een verbond met een charismatische mijnwerker die aanbiedt haar te helpen de waarheid boven tafel te krijgen. De grens tussen wat legaal is en wat rechtvaardig vervaagt, en Emma riskeert alles om haar geweten te volgen.

Waardering:

Emma moet na het overlijden van haar ouders bij haar oom en tante wonen in het stadje Coal River. Echt welkom is ze er niet. In de ogen van haar oom en tante kost ze veel. Ze moet dan ook werken in de mijnwerkerswinkel in het dorp zonder daar een vergoeding voor te krijgen.
Emma is verbijsterd over wat ze daar allemaal ziet. Pure armoede, mede door de schandalig hoge prijzen die gehanteerd worden.
Emma kan het leed niet aanzien en doet alles wat ze kan. Zo laat ze op slinkse wijze de openstaande schulden verdwijnen en steelt ze voedsel uit de winkel en de voorraadkast thuis om zo de mensen in hun behoefte te kunnen voorzien.
Wat Emma het meeste raakt zijn de brekerjongens. Jonge kinderen die dag in, dag uit in de breker aan het werk zijn. Ontzettend zwaar en levensgevaarlijk werk. Het gebeurd dan ook regelmatig dat er dodelijke ongevallen plaatsvinden.
Emma kan het niet langer aanzien. Ze ontmoet de mijnwerker Clayton. In de ogen van de autoriteiten een oproerkraaier maar het blijkt een goede man met hetzelfde doel voor ogen als Emma; gerechtigheid. Ze slaan hun handen ineen om die te krijgen, ook al komt Emma daardoor in een levensgevaarlijke situatie terecht.

Natuurlijk ontbreekt de romantiek in dit boek niet. Schrijnend zijn de beschrijvingen van de brekerjongens maar ook van de mijnwerkers en hun gezinnen. Schril ook de contrasten tussen hen en hun bazen. Een boeiend onderwerp. Toch had ik meer diepgang in dit boek verwacht. Zeker na het lezen van de eerder verschenen boeken deze schrijfster.
Het verhaal is boeiend, hier en daar spannend en romantisch. Maar Emma handelt voornamelijk erg praktisch. Dat houdt het verhaal wat op afstand. Meer gevoel en emotie zou het verhaal dichterbij hebben gebracht. Evenzogoed een aanrader om dit boek te lezen. Al is het alleen al om meer te lezen over dit onderwerp!

Gegevens:

Uitgeverij: Kok
ISBN: 9789029726733
Aantal pagina’s: 366
Prijs: € 19.99