Bijbelse romans

Afshar, Tessa – Aan zijn voeten

Inhoud:

Aan zijn voeten van Tessa Afshar vertelt over de geschiedenis van Ruth en Boaz: het liefdesverhaal dat de toekomst van het volk Israël bepaalde. 
Straatarm en rouwend om haar man komt Ruth aan in Israël. Haar enige hoop is dat ze genoeg voedsel kan verzamelen om haar schoonmoeder Naomi en zichzelf te behoeden voor de hongerdood. Maar God heeft een groter plan met haar leven. 
Tussen alle mensen die haar behandelen als uitschot is er één man die haar nood ziet en hulp biedt. Deze Boaz kan zijn ogen niet van Ruth afhouden. Hij houdt zichzelf voor dat hij alleen maar zo vriendelijk is vanwege zijn familieband met Naomi, maar diep vanbinnen weet hij wel beter.

Waardering:

Het verhaal van Ruth begint in het land waar ze geboren is: Moab. Daar woont Naomi met haar twee zonen. Ze is met haar man en zonen uit Israel naar Moab gegaan waren omdat er honger heerste in Israel. Inmiddels is haar man overleden en haar zonen trouwen met Ruth en Orpa.
Voordat ze kinderen krijgen overlijden Mahlon en Giljon en zijn ook Orpa en Ruth weduwe. 
Als Naomi hoort dat Israel weer bloeit besluit ze terug te gaan. Orpa en Ruth gaan mee, maar Orpa gaat op aandringen van Naomi terug. Ruth heeft echter weinig om naar terug te gaan en ze is van de God van Israel gaan houden. “Uw God is mijn God en uw land is mijn land” zegt ze dan ook tegen Naomi. 
In een eerder gedeelte lees je al over de afschuwelijke mensenoffers die de Moabieten brengen. Ruth vindt de God van Naomi veel rechtvaardiger en “aardiger”. Thuis heeft ze het slecht, ze wordt genegeerd en geplaagd. Logisch dus dat ze liever bij de warme Naomi blijft.
In Israel hebben Naomi en Ruth het eerst zwaar. Ze hebben geen eten en Ruth gaat aren lezen op de akker van Boaz. Boaz is anders dan de meeste landeigenaars en Israëlieten en is haar goed gezind. Hij beschermt haar en laat haar meedoen met zijn werknemers.
Ruth wordt getekend als een lieve zachtmoedige vrouw. In de bijbel lezen we niet veel over haar karakter, maar in dit boek wordt wel meer uitgeweid. Uiteraard is dat grotendeels fantasie, maar het geeft een goed beeld van de omstandigheden in die tijd en in Ruths leven.
Ook wordt er wat meer verteld over het feit dat Boaz haar losser is en dat er een ander familielid is dat daar eerder recht op heeft. 
Een mooi, indrukwekkend en boeiend boek! Ook al is de geschiedenis van Ruth erg bekend, toch voegt dit boek wat toe en dat is knap.

Gegevens:

Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 9789029724555
Aantal blz: 335
Prijs: € 19,99