Historische romans

Klassen, Julie – De schilderdochter

Inhoud:

De historische roman De schildersdochter van Julie Klassen draait om een knappe jongedame, twee broers, een miniatuurportret en een allesbepalende keuze. Sophie Dupont assisteert haar vader bij zijn werk als portretschilder; haar eigen werk houdt ze verborgen. In haar vrije uren wandelt ze langs de kliffen bij de kust van Devon waar zich vele schilders en dichters ophouden. Op een van die wandelingen ontmoet ze de knappe Wesley Overtree, de eerste man die haar vertelt hoe mooi ze is. 
Kapitein Stephen Overtree is gewend om voor alle ellende op te draaien die zijn broer veroorzaakt. Ook dit keer heeft Wesley zich aardig in de nesten gewerkt. Hij heeft een meisje zwanger gemaakt en is met de noorderzon naar Italië vertrokken, op zoek naar een nieuwe muze. Om miss Dupont te behoeden voor een schandaal besluit Stephen haar een huwelijksaanzoek te doen. Sophie accepteert dit, maar krijgt ze daar geen spijt van als Wesley terugkeert? 

Waardering:

Sophie schrikt zich naar als ze een schilderijtje vindt met daar achterop een brief van Welsey Overtree aan haar. Hij is naar Italië vertrokken om daar te schilderen, zonder persoonlijk afscheid van haar te nemen. Haar hart breekt. 
Zo vindt de broer van Wesley, kapitein Stephen Overtree haar. Hij is op zoek naar zijn broer. Al snel begrijpt hij dat Wesley Sophie heeft laten zitten en dat ze een baby verwacht. Hij stelt voor om met haar te trouwen.
Het lijkt een onwaarschijnlijk verhaal, de ene broer trouwt met de geliefde van de andere broer, maar het wordt heel realistisch verteld.
Stephen moet na een paar weken weer naar zijn regiment, want Napoleon is ontsnapt. Natuurlijk komt net als hij weg is Wesley terug. Hij is woest dat Stephen Sophie heeft ingepikt. Ook ziet hij als snel dat ze zwanger is van hem. Hij maakt het haar moeilijk.
Sophie zit in een onmogelijke situatie. Eens komt haar kind en zal duidelijk zijn dat ze al zwanger was voor ze met Stephen trouwde. 
Dan is er nog de oude gouvernante Winnie die “geprofeteerd” heeft dat Stephen de erfenis van zijn grootvader niet zal krijgen. Die krijgt hij als hij dertig is, maar hij verwacht daardoor te sneuvelen en niet tot zijn dertigste te leven. 
Winnie woont op de zolder en is een beetje apart. Ze schijnt dingen te “zien” en weet alles.
Een prachtige roman met veel ingrediënten voor een klassieke historische roman in de stijl van Jane Eyre! Complimenten voor de details en de goede beschrijvingen van omgeving!

Gegevens:

Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 9789029724449
Aantal blz: 416
Prijs: € 22,50