Historische romans

Afshar, Tessa – Juweel van de Nijl

Inhoud:

Juweel van de Nijl van Tessa Afshar gaat over Chariline, die als wees wordt opgevoed aan de rand van de Nijl. Haar tante laat niet veel los over de tragische relatie van haar ouders, maar haar mooie donkere huid verraadt dat haar vader een Kushiet was.

Als Chariline haar opa vlak voor zijn pensioen bezoekt, hoort ze toevallig dat haar vader nog in leven is en raakt ze geobsedeerd door het verlangen om te ontdekken wie hij is. Ondertussen heeft ze kennisgemaakt met de apostel Fillippus en zijn dochters. Via Filippus vaart ze als verstekeling op het schip van kapitein Theo mee naar Rome. Worden in Rome de raadsels rondom Charilines ouders opgelost?

Waardering:

Als Chariline geboren wordt sterft haar moeder. Haar vader was een Kushiet, maar haar moeder mocht niet met hem trouwen. Chariline is dus donkerder dan bewoners van Israel en de omringende landen. Haar tante is een verbitterde vrouw. Haar grootouders willen dat ze ieder jaar een paar weken naar Kush komen, omdat haar grootvader daar een Romeinse politieke aanstelling heeft. Maar ze haten Chariline en zij vindt het vreselijk om er heen te moeten. Alleen het contact met een eunuch die schatbewaarder van de candace vindt ze mooi aan de reis. Want dan kan ze hem (in het geheim) spreken en hoeft ze niet op brieven te wachten.

Als ze hoort dat haar vader leeft, maar in Rome zou kunnen zijn besluit ze stiekem mee te reizen in het schip van kapitein Theo. Maar iemand heeft het op haar gemunt en probeert haar om het leven te brengen. Heeft het te maken met wat ze in het paleis gehoord heeft? En zal ze haar vader vinden?

Een mooie en boeiende roman over het leven in de tijd na Jezus in het Midden-Oosten en Rome. Er wordt gesproken over Fillippus en zijn dochters, maar verder komen er niet veel bijbelse personen in voor. En als ze er al in voorkomen is dat niet met veel informatie over hen.
Daardoor is dit een uitstekende roman om meer te kunnen begrijpen van die tijd. Ook de bijzonderheden over de candace zijn heel interessant.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029732437
Aantal blz: 400
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 11,99

Extra:

Lees het leesfragment