Historische romans

Rosenhart, Eline – Ik zal verborgen zijn

Inhoud:

Twee vrouwen met dezelfde naam strijden voor een volk dat wordt bedreigd in haar bestaan

De een wordt in de tijd van het Perzische rijk meegesleurd in een leven dat ze nooit had kunnen voorzien en leert te wachten op het juiste moment om te handelen. De ander vlucht na de Kristallnacht vanuit Hamburg met haar familie naar Amsterdam. Wanneer de nazi’s Nederland binnenvallen, besluit ze in de voetsporen van haar naamgenoot te treden. Met een telkens wisselende identiteit groeit zij tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in de rol waartoe ze zich geroepen weet, om uiteindelijk thuis te komen in Erets Jisraël.

Waardering:

Hadassah Liebermann vlucht samen met haar familie vanuit Duitsland naar Amsterdam. Hopend daar veilig te kunnen leven. Het lijkt even goed te gaan, maar dan breekt ook in Nederland de oorlog uit.
Hoe jong Hadassah ook is, ze raakt betrokken in het verzet.
Er zijn genoeg boeken waarin je lezen over de heldendaden van verzetsleden. Maar dit boek maakt daar onderscheid in. Geen heldenverhaal maar Hadassah doet haar werk rustig, bedaard en met heel haar hart!
Het is aangrijpend te lezen hoeveel verantwoording zo’n meisje draagt. Hoe sterk ze in haar schoenen staat wanneer ze gepakt en ondervraagd wordt.
Hadassah komt terecht in een concentratiekamp. Dit wordt niet heel uitgebreid beschreven maar wát er over geschreven is, is indringend en realistisch.
Een tweede verhaallijn gaat over de bijbelse Hadassah, Esther. Hoe zij met gevaar voor eigen leven haar volk redde.
Voor Hadassah Liebermann is deze Esther, haar naamgenoot, een voorbeeld.
Wat een ontzettend goed boek! Wat ís er veel onderzoek gedaan naar historische feiten en wat zijn ze goed beschreven. Zoals hierboven al staat, geen heldenverhaal maar wat een respect krijg je voor meisjes als Hadassah. En niet alleen voor Hadassah maar ook voor de andere verzetsleden. Zo jong en dan soms letterlijk hun leven geven om anderen te helpen.
Wat dit vuistdikke boek nog meer bijzonder maakt is dat de (Nederlandse) schrijfster van het boek zelf nog zo jong (21) is. Ik heb er bewondering voor als je zo’n boek schrijven kunt, zeker op jonge leeftijd.
Vijf dikke sterren… als het mogelijk was nog een paar meer!

Gegevens:

Uitgeverij: Kok, Voorhoeve
ISBN: 9789029721066
Aantal pagina’s: 544
Prijs: € 22,50