Historische romans

Escobar, Mario – De bibliotheek van Saint-Malo

Inhoud:

‘De bibliotheek van Saint-Malo’ speelt zich af in het Franse kustplaatsje Saint-Malo tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wanneer de nazi’s het stadje bezetten vernietigen zij alles wat onwenselijk wordt geacht, waaronder een heleboel boeken.

Jocelyn Ferrec, een dappere bibliothecaresse, gebruikt haar positie om haar dorpsgenoten moed en hoop te geven en tegelijkertijd zo veel mogelijk boeken te redden van de brandstapel. Haar man Antoine zit ondertussen gevangen in een Duits kamp.

Terwijl Jocelyn wanhopig wacht op een bericht van hem, schrijft ze brieven naar de beroemde auteur Emile Zola, in de hoop dat haar verhaal ooit een groot publiek zal bereiken.

Waardering:

Dit boek is op een bijzondere manier geschreven. Het zijn veel brieven die Jocelyn naar de schrijven Emile Zola schijft, zodat hij er een boek van kan maken.

Jocelyn is een bibliothecaresse in de historische bibliotheek van het kustplaatsje Saint-Malo. Als ze op haar trouwdag met Antoine naar Parijs reist horen ze dat Duitsland Polen is binnengevallen. Al snel daarna wordt Antoine opgeroepen voor dienst, ook al is Jocelyn heel ziek door tbc.
Al snel veroverd Duitsland Nederland, Belgie en Frankrijk. Er wordt een nieuwe regering gevormd. Maar er is ook verzet. Joden worden vervolgd en op transport gezet. Veel Fransen lijkt het weinig te doen. Maar Jocelyn vindt het vreselijk. Zodra ze kan gaat ze dingen doen in het verzet. Maar er zijn overal verraders. Soms blijkt een Duitse officier eerlijker en betrouwbaarder dan een Fransman.

Een spannende roman over de Tweede Wereldoorlog die creatief geschreven is. De schrijver laat zien dat het niet zwart-wit is maar dat er veel grijze gebieden zijn.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029732604
Aantal blz: 336
Prijs: € 19,99
Prijs e-book: € 9,99

Extra:

Lees het leesfragment