Historische romans

Alexander, Tamera – Op lieflijke tonen

Inhoud:

 
Rebekah Carrington heeft als getalenteerd violiste jarenlang in Wenen gestudeerd. Wanneer ze auditie gaat doen bij de nieuwe maestro van het Nashville Philharmonisch orkest maakt ze geen enkele kans. Vrouwen zijn immers ’te zwak en kwetsbaar’ voor de harde wereld van een orkest. Zo is Rebekahs hoop op een carrière in de muziek snel vervlogen, nu de ambitieuze dirigent niet van zins is om de algemeen heersende opvattingen omtrent de rol van de vrouw te trotseren.
 
Nathaniel Tate Whitcomb wordt als jong dirigent in het hele land bewonderd en bejubeld. Hij mag in zijn functie als leider van het orkest een symfonie componeren voor de opening van het nieuwe concertgebouw. Maar zijn werk wil niet vlotten, en een vreemde suizing in zijn oren, met steeds terugkerende hoofdpijn, lijken ervoor te zorgen dat hij de deadline niet zal halen. Zijn kwaal verergert en hij weet dat Rebekah hem kan helpen met het afmaken van zijn compositie. Maar kan hij haar vertrouwen terugwinnen nadat hij haar toekomstdroom in duigen heeft laten vallen?
 
Op lieflijke tonen is een boeiende historische roman over ontroerende muziek en diepe liefde, in een tijd dat vrouwen hun rol en plaats in de cultuur nog volop moesten bevechten
 

Waardering:

 
In dit derde deel over Belmont staan Rebekah en Tate centraal. Na de dood van Rebekahs moet ze onverwacht terugkeren uit Wenen. Daar heeft ze 10 jaar gewoond en vioolles gehad. Toen ze bij een dirigent werkte heeft ze veel kennis opgedaan. Naast elke dag 6 uur viool spelen heeft haar dat tot een uitmuntende musicus gemaakt. Maar in haar tijd is het praktisch ondenkbaar dat een vrouw in het openbaar viool speelt, laat staan in een orkest plaats neemt.
Maar als ze terug naar Nashville moet heeft ze een baan nodig om niet onder hetzelfde dak als haar stiefvader te moeten wonen. Daarom gaat ze naar Tate Whitcomb, de nieuwe dirigent van het nieuwe orkest. Ze durft het niet aan om viool te spelen, maar speelt wel hobo voor hem. Maar hij wil en kan haar geen positie in het orkest geven omdat ze vrouw is. Hij hoort wel haar uitmuntende spel, maar is afhankelijk van weldoeners.
 
Als ze daarop een tip krijgt dat op Belmonte een gouvernante wordt gezocht, gaat ze daar meteen de volgende morgen heen. Dat ze onaangekondigd langs gaat wordt niet op prijs gesteld. En de positie van gouvernante blijkt al vervuld. Maar als Adelicia Cheatham hoort dat ze een goede musicus is mag ze blijven om de dochter vioolles te geven.
 
Ondertussen loopt Tate behoorlijk vast met combineren van zijn symfonie. Hij bedenkt dat Rebekah een goede hulp zou zijn voor hem. Hij beseft niet eens hoe grote hulp ze zal blijken te zijn. Er ontstaat een voorzichtige vriendschap tussen hen. Maar Tate verbergt iets en Rebekah vreest dat hij verslaafd is.
Haar impulsieve en koppige gedrag brengt haar in een netelige situatie.
 
De karakters zijn zoals in alle boeken van Tamera Alexander goed uitgewerkt. Er zijn veel historische en muzikale details en achtergronden in het verhaal verwerkt. Het is interessant om het componeren van dichtbij te volgen. Ook het geloof neemt een belangrijke plaats in in dit boek. De muziek dient uiteindelijk vooral Hem!
Een hele boeiende en mooie historische roman! 
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Van Wijnen
ISBN 9789051944457
Aantal blz: 560
Prijs: € 19,95