Nederlandse romans

Andere, Mance ten – De hemel is van zout

Inhoud:

Annemarije, 42 – gescheiden – één zoon, is haar natuurlijke moeder op het spoor. Haar adoptiemoeder Marieke is al zo’n twintig jaar geleden overleden.

Dit nieuwe verlies heeft Annemarije niet kunnen rijmen met het geloof in een God die luistert. Ook haar adoptievader Anne kan zijn vrouw maar niet echt loslaten.
Annemarijes zoektocht naar haar roots zet veel in beweging, bij allebei. Een opmerkelijk luisterende rol is er daarbij voor Frieda, hartsvriendin van de overleden moeder Marieke.
De hemel is van zout is ten diepste een indringend gesprek tussen Annemarije en vader Anne over identiteit, lijden en geloof, tegen het decor van het authentieke Groningse landschap dat met trefzekere penseelstreken wordt neergezet.

Waardering:

Anne moet zijn vrouw los laten. Zij is jaren geleden aan ALS overleden. Toch staat alles nog precies zoals zij het heeft achtergelaten. 
Annemarije gaat op zoek naar haar roots. Zij heeft God afgeschreven toen haar adoptiemoeder is overleden. Een God Die dat toestaat kan ze niet vertrouwen.
Vriendin Frieda speelt een grote rol in het loslatingsproces van Anne en in de geloofsproblemen van Annemarije.
Het arme Groningse milieu waar haar vader uitkomt, wordt uitgebreid beschreven en overdacht. Anne vraagt zich of hij de standsverschillen werkelijk heeft overwonnen.
Er wordt kritiek geleverd op de moderne manier van aanbidding in de kerk van Anne. Hij is liever in de kerk van Frieda, waar wel vrouwen in het ambt zijn, maar waar God nog heilig is.
Dit is een boek vol met vragen. Je zou kunnen zeggen een filosofisch boek. Wat taai om door te komen.

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023994183
Aantal blz: 186
Prijs: € 16,90