Bijbelse romans

Andrews, Mesu – Dochter van Jesaja

Inhoud:

Nadat bijna hun hele familie voor hun ogen is vermoord, wordt het meisje Ishma samen met haar zus als buit meegevoerd naar Samaria door Israëlische soldaten. Als ze onverwacht worden vrijgelaten, komt ze terecht in het huishouden van de profeet Jesaja, die Ishma als zijn dochter aanneemt en haar een nieuwe naam geeft: Siba, tot vreugde van de Heer.

In haar nieuwe huis vindt Ishma haar vrolijke karakter weer terug en ze trekt de aandacht van prins Hizkia, een jongeman die vastbesloten is het koninkrijk dat zijn vader bijna heeft vernietigd, weer op te bouwen.

Maar haar liefde voor hem brengt haar op een pad waarvan ze hoopte dat ze het voor altijd achter zich gelaten had.

Waardering:

De judese Ishma wordt samen met Yaïra, een meisje dat bij hen in huis woont, gevangen genomen door de Israëlieten. Als ze bij Samaria aankomen staat daar de profeet Oded, die de mannen veroordeelt en hen beveelt om de gevangenen vrij te laten. Maar waar kan de kleine Ishma naar toe? Yaïra neemt haar mee naar haar broer, de profeet Micha. Die brengt hen naar de profeet Jesaja in Jeruzalem.
Ishma is zo geschokt door de gebeurtenissen dat ze niet meer kan spreken.
Jesaja werkt als lid van de adel aan het hof van koning Achaz. Maar die moet niks van God hebben en begint met offers aan Moloch. Als hij zijn oudste zoon offert stort zijn tweede zoon, Hizkia, in. Hij kan niks meer. Zijn moeder neemt hem in een draagbed mee naar haar vriendin, de vrouw van Jesaja. Ishma gaat naar hem toe en dan komt Hizkia weer bij zijn positieven. Ook Ishma begint met praten.
De afgoderij van Achaz gaat maar door. De profeten worden bedreigd en moeten zich verstoppen in een grot. Jesaja is redelijk veilig omdat hij van adel is.
Met de jaren groeit de vriendschap van Ishma en Hizkia uit tot meer. Maar omdat Ishma maar een wees is, ziet ze zichzelf niet met Hizkia trouwen. Totdat Jesaja haar adopteert lijkt.

Het verhaal is erg boeiend en verheldert ook een heel aantal dingen uit de bijbel. Maar er wordt ook erg veel bij gefantaseerd en ingevuld. Nergens staat bijvoorbeeld Ishma als dochter van Jesaja genoemd. En er wordt gesproken over een zonnewijzer in dit boek in plaats van de trap in 2 Koningen 20. Dat zijn maar een paar dingen die de schrijver veranderd of erbij verzonnen heeft. Dat is jammer, maar misschien is het ook onmogelijk om hier anders een roman over te schrijven.
Voorin staat wel een lijst met namen, waarbij aangegeven is welke personages verzonnen zijn.

Gegevens:

Uitgeverij Kok Boekencentrum
ISBN 789043531528
Aantal blz: 416
Prijs: € 22,50

Extra:

Lees een leesfragment