Historische romans

Archem, Joanne van – Schaduwland

Inhoud:

Elise van Heeswijk komt uit een gefortuneerd gezin. Toch komen zij en haar moeder er bekaaid af wanneer Elises vader overlijdt. Moeder Caroline probeert Elise zo snel mogelijk uit te huwelijken aan een Surinaamse planter. Dan kan het landhuis dat Elise zou erven verkocht worden en is er toch wat vrij besteedbaar geld.
Elise vertrekt naar Suriname en moet ineens veel sneller volwassen worden dan haar lief is.

Waardering:

De eerste helft van het boek speelt zich af in Nederland. Al in het begin overlijdt Elise’s vader plotseling. Het huwelijk van haar ouders was niet gelukkig en haar vader laat hen dan ook niet veel na. Elise komt erg naïef over, maar dat was waarschijnlijk gewoon in die tijd.
Ze is bijna volwassen (23 in die tijd) en nog niet getrouwd. Haar moeder wil dat ze zo snel mogelijk trouwt, want dan kan ze de helft van de verkoop van het huis in Twente opstrijken.
Elise wordt voorgesteld aan een man uit Suriname. De plantage-eigenaren hebben het daar zwaar. Het suikerriet is vervangen door de Nederlandse suikerbieten en de slavernij wordt bijna afgeschaft.
Elise weet niets van de financiële toestand van haar man af als ze hem achterna reist naar Suriname. Ze weet ook niets over Suriname en slaven af.
In Suriname moet ze snel volwassen worden. De oplossing die ze bendekt vind ik een beetje te gewiekst voor iemand die altijd zo beschermd is geweest en zo naïef is in het eerste gedeelte.
De schrijfster geeft veel goede informatie over die tijd. Veel gebeurtenissen die belangrijk zijn in die tijd worden genoemd.
Het boek is niet heel boeiend, maar de situatie in Suriname in die tijd is wel interessant.

Gegevens:

Uitgeverij Zomer & Keuning
ISBN 9789401903448
Aantal blz: 224
Prijs: € 14,99