Historische romans

Leavell, Peter – De kleur van je huid

Inhoud:

South Carolina, 1861. Op een katoenplantage groeit Tad op samen met zijn zwarte vriendinnetje Peg, en met Collin, het zoontje van zijn blanke meester. Ze delen lief en leed met elkaar – totdat Collin hem verraadt, en Tad aan den lijve ervaart wat het betekent om een donkere huid te hebben. Zijn vriendschap, maar ook zijn kindertijd is voorbij.
Dan breekt de Amerikaanse burgeroorlog uit. Alle plantage-eigenaren worden gedwongen te vertrekken, en van de ene op de andere dag zijn duizenden slaven vrij. Het klinkt als een droom, maar Tad en Peg merken dat vrijheid zonder geld, zonder opleiding, zonder leiders niet veel meer betekent dan aan je lot overgelaten te worden.
Tad heeft er alles voor over om te zorgen dat zijn mensen dezelfde rechten krijgen als anderen. Maar als hij besluit om de wapens ter hand te nemen om te vechten voor afschaffing van de slavernij, vindt hij Peg tegenover zich…

Gegevens:

De kleur van je huid speelt zich af tijdens en vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog. Tad, een jonge slaaf, heeft een wens: vechten voor zijn volk en vaderland!
Van kleins af aan ziet hij de macht die de blanken over hen hebben. Als hij door een leugen van zijn blanke vriendje Collin onschuldig gegeseld wordt, ondervind hij zelf hoe het is om er buiten te staan.
Als de oorlog uitbreekt en de slaven vrij zijn, besluit Tad om te strijden. Tot verdriet van zijn moeder en jeugdvriendinnetje Peg.
Edward Pierce heeft de taak alles in zo goed mogelijke banen te leiden. Iets wat niet meevalt voor de slaven die hun hele leven alleen maar hebben
moeten luisteren. Pierce en Tad krijgen een bijzondere band. Pierce helpt het daar te komen waar Tad zijn wil.
Dit boek, gebaseerd op ware gebeurtenissen, geeft een bijzondere kijk om de Amerikaanse Burgeroorlog. Het lijkt zo mooi om vrij gelaten te worden, maar het is voor de slaven niet zo makkelijk geweest als je denkt. Om te overleven moeten ze keihard blijven werken. Het weinig weten van de wereld, niet kunnen lezen en veel andere dingen maakt het voor hen moeilijk.
Peter Leavell heeft geschreven over een stukje geschiedenis waar weinig over bekend is. Naast de geschiedenis is het ook een mooi romantisch verhaal. En een verhaal wat je laat zien dat er door uiterlijkheden en omstandigheden veel te veel vooroordelen zijn.
Mooi is dan ook de ontmoeting tussen Tad En Collin aan het einde van het boek. En de relatie van Tad en Peg die als een rode lijn door het boek heen loopt. Vijf dikke sterren voor deze dikke pil!

Gegevens:

 
Uitgeverij: Mozaïek
ISBN:  9789023994657 
Aantal pagina’s: 448
Prijs: € 21.90