Historische romans

Veen, Sytse van der – De lijfwacht van Janeway

Inhoud:

Londen, 1665 – een stad getroffen door de ergste pestepidemie in haar geschiedenis. De dood waart door de straten en de meeste inwoners houden zich bezig met overleven. Maar anderen broeden complotten uit… William Clark is naar de stad gekomen om er een nieuw bestaan op te bouwen. Hij vindt er vele gevaren, en … een uitdaging. Hem wordt gevraagd om de lijfwacht te worden van James Janeway, een puriteinse prediker die, tegen de wil van de koning, het geteisterde en chaotische Londen doorkruist om mensen bijstand te verlenen. William wordt zijn beschermer. Een functie die moeilijker en gevaarlijker is dan hij kan vermoeden. Zijn opdracht voert hem naar zowel statige landhuizen als sinistere achterbuurten, en brengt hem in contact met bekende tijdgenoten als Robert Boyle en John Owen. Uiteindelijk belandt hij in de oude universiteitsstad Oxford, waar de verschillende draden van een gevaarlijk web blijken samen te komen.

Waardering:

Ex-soldaat William Clark gaat als meubelmaker aan het werk bij zijn oom. Onder voorwaarden dat hij zich schikt naar hun regels en dus ook meegaat naar kerkdiensten die zij bezoeken. Na het ruige leven wat hij gewend was, is het wennen voor William.
De predikant James Janeway blijft ondanks het verbod daarop, toch preken.
William, met zijn verleden als soldaat, wordt al lijfwacht aangesteld. Er wordt een aanslag gepleegd op Janeway en William ontdekt dat er een heel complot tegen Janeway en andere afgezette puriteinse predikanten is.
Een echte historische roman gebaseerd op feiten. Janeway heeft echt bestaan en bepaalde situaties zijn ook echt gebeurd.
De emoties worden wat vlak beschreven, maar toch is het een boeiend verhaal.
Het is erg afwisselend; de persoonlijke strijd van William, de aanslagen op Janeway en het Woord wat Janeway predikt. Zo gaat Janeway bijvoorbeeld regelmatig op bezoek bij een ernstig ziek meisje. Als William met Janeway meegaat, wijst zij William op zijn boze hart.

Gegevens:

Uitgeverij: Gebr. Koster
ISBN: 9789055516421
Aantal pagina’s: 234
Prijs: € 14.90