Literatuur

Asscher-Pinkhof, Clara – Danseres zonder benen

Inhoud:

Tot een of ander doel, dat ik wel nooit duidelijk omlijnd zal zien, moest ik in leven blijven. Geen middel is het noodlot te onwaarschijnlijk of te geraffineerd om hem, die zijn huiswerk nog niet af heeft, in het leven vast te houden. Daarom leef ik. Daarom dans ik met al wat mij gebleven is – de danseres zonder benen.

Nadat haar man overlijdt, staat Clara er alleen voor. Ze krijgt een droom over een danseres die met haar hele wezen een dans uitdrukt, maar bij wie het belangrijkste instrument, de benen, ontbreken. Clara beseft dat zijzelf die danseres is. Met de dood van haar man is haar de kans ontnomen om zichzelf ten volle te uiten. Ze vindt rust in schrijven en de zorg voor haar kinderen. Maar de breekt de Tweede Wereldoorlog uit en vloeit haar eigen leed langzaam over in dat van haar volk.

Clara Asscher-Pinkhof (1896-1984) kwam tijdens de Duitse bezetting terecht in het kamp Bergen-Belsen. In 1944 werd ze, samen met een aantal lotgenoten, uitgewisseld tegen Duitse gevangenen en vertrok ze naar Israël waar ze verschillende boeken schreef, waaronder Sterrenkinderen en deze autobiografische roman.

Waardering:

In dit boek lees je over de joden voor tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Er zijn veel boeken over de Tweede Wereldoorlog en de kampen, maar er zijn weinig boeken die over het rijke joodse leven vertellen van voor de oorlog.
Het boek begint met de kindertijd van Clara. Haar ouders hebben acht kinderen en daardoor krijgt ze niet veel persoonlijke aandacht. Toch heeft ze het heel goed thuis. Hun vader is arts, maar weet ook veel van het jodendom af. Hij leert zijn kinderen de joodse gebruiken en wetten.
Als Clara ouder wordt ontmoet ze Avraham, een serieuze jongeman. Ze trouwt met hem en hij wordt opperrabijn in Groningen. Helaas leeft hij niet lang.
Clara gaat al vroeg schrijven en lezingen houden om zichzelf en haar zes kinderen te kunnen onderhouden.
Als de oorlog uitbreekt verandert alles. Je leest over het ongeloof over wat er gebeurt en de naïviteit van veel joden. Sommigen meldden zich uit zichzelf voor de reis naar een kamp. Ze denken dat ze nog toekomst hebben.
Het gedeelte over de oorlog is pittig, er komt zoveel onrecht in voor.
Ook het emigreren naar Palestina en wonen in de staat Israel komt aan bod.
Er worden eigenlijk heel veel “werelden” in dit boek beschreven.
Alhoewel het een autobiografie is en alles dus echt gebeurd is, leest het als een roman. Clara Asscher-Pinkhof heeft een mooie manier van schrijven.
Daardoor en door alle gebeurtenissen is het echt een verrijking om dit boek te lezen.
Het is indrukwekkend en je blijft er nog lang over nadenken.

Gegevens:

Uitgeverij Kok
ISBN 9789043509442
Aantal blz: 352
Prijs: € 15,00