Literatuur

Wolfe, Suzanne – Bekentenissen

Inhoud:

 
Zielsveel hielden ze van elkaar, Augustinus van Hippo en zijn geliefde. Hij werd een van de belangrijkste kerkvaders van de vroege christelijke kerk, zij verdween naamloos in de coulissen van het geschiedenistoneel. Dit is haar verhaal. 
 
Zeventien is ze als ze Augustinus ontmoet. Zij is de dochter van een arme Noord-Afrikaanse mozaïeklegger; hij een veelbelovend student. Toch herkennen ze in elkaar een sprankelende levenslust. Ze scherpen zich aan elkaars kwikzilveren verstand, en raken volledig in de ban van elkaar. Maar een huwelijk is uitgesloten. De enige mogelijkheid tot een wettige verbintenis is dat zij zijn concubine wordt.
 
Monica, de moeder van Augustinus, sluit haar in haar hart. Even later wordt een prachtige zoon geboren – hun geluk lijkt compleet. Maar gaandeweg merkt ze dat ze een obstakel wordt in Augustinus’ loopbaan. Het wordt haar steeds meer duidelijk: zij belemmert zijn glanzende toekomst. Dan besluit ze tot haar grootste daad van liefde, die tegelijk het einde van hun geluk betekent.
 

Waardering:

 
De goed gekozen titel “Bekentenissen” past goed bij Augustinus’ eigen boek “Belijdenissen”. Dit is het verhaal van de concubine van Augustinus, Monica. 

De schrijfster heeft zich altijd afgevraagd hoe het leven van de concubine van Augustus moet zijn geweest. Er is niets over te vinden in boeken, maar dit verhaal zou wel eens dichtbij de waarheid kunnen liggen. Het is in ieder geval een aangrijpend verhaal.
Met een literaire schrijfstijl beschrijft Suzanne Wolfe het leven van de vrouw. Al jong gaat zij mee met haar vader, die mozaïeken maakt. Op een van die reizen ontmoet ze Nebreus, een jongen met wie ze bevriend raakt. Als ze ouder wordt moet ze bij haar tante en oom blijven, om tot “vrouw” opgevoed te worden. 
In de kerk komt ze haar oude vriend Nebreus weer tegen en ontmoet ze zijn vriend Augustinus. In die gelooft Augustinus nog niet in God, maar is hij manicheeër. Hij gelooft in het goede en het kwade in de wereld. 
Augustinus en het meisje worden verliefd, maar kunnen door het standsverschil niet trouwen. Een concubine is in die tijd een aanvaarde positie. Het is niet gelijk aan maîtresse en zij stemt dus toe. 
Ze zijn een tijd gelukkig, maar Augustinus’ ziel is onrustig. Hij wil meer dan jongens les geven. Dus vertrekken ze naar Rome en later Milaan. Daar komt de vrouw erachter dat ze zijn carrière in de weg staat. Er volgt een hartverscheurende tijd.

Het boek geeft een mooi inkijkje in Augustinus’ wereld en de tijd dat hij leefde. Mensen die van literatuur houden en een mooi verhaal moeten dit boek zeker lezen!
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023996804
Aantal blz: 284
Prijs: € 19,90
 

Extra: