Historische romans

Austin, Lynn – De plantage

Inhoud:

De Amerikaanse Burgeroorlog is voorbij en Josephine Weatherly keert met haar moeder Eugenia terug naar hun plantage in Virginia. De oorlog heeft er zijn verwoestende sporen achtergelaten: haar vader en broer leven niet meer en van hun huis, landerijen en hun weelderige leventje is vrijwel niets meer over.
Van hun vroegere bedienden bleef alleen Lizzie hun nog trouw. Samen gaan ze aan het werk om White Oak plantage weer op te bouwen.
Maar Josephine wordt verteerd door bittere haat…

Waardering:

Deze historische roman gaat over de gezinnen in het zuiden van Amerika, aan het einde en na de burgeroorlog. Slavernij is afgeschaft en de plantagehouders moeten een hele nieuwe manier van leven zien te vinden. De slaven zijn hun eigendom niet meer en veel mannen zijn gestorven of gewond geraakt in de oorlog. De vrouwen moeten sterk zijn en het heft in eigen hand nemen.
Maar ook al is de slavernij wettelijk afgeschaft, veel zuidelijke blanken denken nog hetzelfde over slaven als voor de oorlog. Ze denken dat de slaven hun huizen en spullen af zullen pakken als ze hen niet meer in hun macht hebben. Dat leidt tot veel geweld.
Josephine en Mary keren met hun moeder Eugenia terug naar hun plantage als de burgeroorlog afgelopen is. Hun vader en broer zijn overleden. Alleen broer Daniël komt (gebroken) terug uit de oorlog.
Doordat in dit boek gedachten van blanken en voormalige slaven afwisselend worden verteld, ontstaat een goed beeld van de impact van de veranderingen voor de zuidelijken door de burgeroorlog. Vooral het karakter van Josephine wordt goed uitgediept.
Het christelijke geloof neemt een grote plaats in in dit verhaal. De worstelingen van Josephine met het geloof zijn geloofwaardig beschreven. De adviserende rol van Alexander voor het geloof van Josephine is mooi.
Een boeiend en mooi boek dat het lezen waard is!

Gegevens:

Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 9789029720472
464 blz.
Prijs € 22,50

Extra:

Lees hier een leesfragment