Historische romans

Austin, Lynn – Een lied in de schaduw

Inhoud:

‘Een lied in de schaduw’ van Lynn Austin is een spannende historische roman over ingewikkelde dilemma’s in oorlogstijd met het Hollandse platteland en Leiden als decor. Lena woont samen met haar man op een boerderij, waar ze besluit onderduikers te verbergen. Haar dochter Ans vestigt zich tegen Lena’s zin in Leiden en sluit zich aan bij het verzet. De Joodse violiste Miriam is naar Nederland gevlucht op zoek naar veiligheid, maar dit blijkt al snel een illusie te zijn. Om te overleven moet Miriam een keuze maken die de levens van de drie vrouwen voorgoed met elkaar zal verbinden.

Waardering:

Met ‘Een lied inde Schaduw’ heb je een dikke oorlogsroman in handen, die zich afspeelt op Nederlandse bodem. Er komen in die boek diverse verhaallijnen voor die elk een andere kant van de oorlogsjaren belichten.
Ans is het leven bij haar ouders op het platteland zat en vertrekt naar Leiden. Ze vindt een fijne baan bij de familie Huizenga, verkend de stad, maakt vrienden en krijgt zelfs een relatie. Maar niets blijft meer hetzelfde als de Duiters Nederland binnenvallen. De werkgeefster van Ans heeft de Eerste Wereldoorlog in Belgïe meegemaakt en wil het dit keer anders doen; doen wat ze kan doen om Nederland te helpen en de Duitsers tegen te werken. Samen met Ans helpt ze het verzet. In grote tegenstelling tot Erik, Ans’ vriend, die zich aansluit bij de NSB’ers
We lezen ook over de familie van Ans op hun boerderij, die er ook alles aan doen hun steentje bij te dragen.
Ook Miriam, een Joodse jonge vrouw speelt een grote rol in het boek. We lezen hoe ze Duitsland ontvlucht als de situatie daar nijpend wordt. Samen met haar vader vlucht ze naar Nederland en komt terecht in kamp Westerbork, wat toen, in 1939, een vluchtelingenkamp was om Joden op te vangen die uit Duitsland gevlucht waren. Miriam ontmoet in Westerbork Avi met wie ze al snel een bijzondere band krijgt.  De Reis gaat verder en brengt hen in Delft, waar hun wegen kruisen met de familie Huizenga en Ans.
Het is geschiedenis dat al snel ook in Nederland geen plaats meer is voor de Joden. En ook al weet je het, het is afschuwelijk om weer te lezen hoe Miriam en haar familie als aangeschoten wild keer op keer vluchten moeten.
Eén roman, de oorlog belicht vanuit de Joden, het verzet, de burgers. Een verhaal wat afspeelt van 1939 tot 1945. De verdeeldheid, de winterhonger, het leven in een strafkamp, onderduiken en nog meer, het komt allemaal voor in één boek.
Je zou denken dat door de veelheid van onderwerpen alles maar slechts aangestipt wordt. Maar niet is minder waar. Het is Lynn Austin gelukt om alle facetten zo te beschrijven dat er genoeg diepgang in zit. Echt heel knap! Je kunt merken dat de schrijfster goede research heeft gedaan. Zo loopt het verhaal synchroon met  de geschiedenis.
Een prachtboek. Fans van Lynn Austin zullen dit zeker lezen maar het is voor iedereen aan te raden omdat het goed is om te lezen over de het leed wat er is geschied maar ook de moed die mensen opbrachten om hun medemensen te helpen.

Gegevens:

Uitgeverij: Kokvoorhoeve
ISBN: 9789029731591
Aantal pagina’s: 479
Prijs: € 24,99
Prijs e-book: € 7,99
Uitgave: september 2021