Spannende boeken

Baan, Jacques van de – De runencircel

Inhoud:

De wereld wordt opgeschrikt door het droogvallen van grote olievelden, waardoor er een mondiale oliecrisis ontstaat. In het onderzoek naar de oorzaak van deze catastrofe stuit Jeffrey Newman, cryptoloog bij de National Security Agency, op een bedrijf waar een alternatieve brandstof is ontwikkeld die olie overbodig maakt. Een mysterieuze Keltische druïde zet een spoor uit met een cryptische runencirkel. Clyde Ferguson, expert in synthetische biologie, staat Jeffrey bij in het onderzoek. Zij stuiten op een verbijsterende waarheid.

Een thriller, gebaseerd op feiten die voor velen onbekend zijn, zoals de olieramp met het platform ‘Deep Water Horizon’ in de Golf van Mexico in 2010. Een doofpot met veel onbekende feiten. Ook de uitvinding van alternatieve brandstof is actueel. Het lijkt erop dat overheden deze goedkope, emissievrije brandstof boycotten om het mislopen van accijnzen te voorkomen. Verbazingwekkende feiten, gepresenteerd in de vorm van een spannend verhaal.

Waardering:

Olievelden vallen stil. Een groot probleem voor de hele wereld! Hoe het komt, weet je als lezer vanaf het eerste hoofdstuk. Maar wie zitten hier achter?
Clayde Ferguson wordt meteen opgeroepen. Ze is biologe en gespecialiseerd in synthetische biologie.
Ze is goed in haar werk, maar dit probleem kan ze niet zomaar oplossen.
Samen met Jeffrey Newman, cryptoloog, volgt ze een spoor wat voor hen lijkt uitgestippeld te worden. Een spoor wat lijdt naar de Kelten.
Een tweede verhaallijn in het boek, gaat over Veleta, een Keltische Druïde. Een jonge vrouw die in aanraking is gekomen met het Christendom en niet meer achter de leer van de Kelten kan staan. Ze werpt een runencirkel en legt daarin een boodschap voor Jeffrey en Clyde vast.
Het onderzoek van Jeffrey en Clyde is spannend. De strijd gaat het hard aan toe! Het lijkt erop dat ze het niet gaan overleven… tot onze oude bekenden Andrew en Jonathan (Uit Prooi en Serpent) te hulp schieten.
Het verhaal zit echt heel goed in elkaar. Het is te merken dat de schrijver goed onderzoek heeft gedaan. Een deel van het verhaal zijn ware feiten. Achterin het boek is hierover een noot van de schrijver opgenomen. Hoewel er personen uit eerder verschenen boeken in het verhaal voorkomen, is het heel goed op zichzelf te lezen.
Het plot is tot het einde toe onduidelijk. Een verrassend einde van dit boek!
Kortom, alles wat in een goed verhaal moet zitten, zit erin. Een Nederlandse auteur die zo’n boek schrijft, daar kunnen we trots op zijn! Ik hoop dat er nog veel boeken van zijn hand zullen volgen.

Gegevens:

Uitgeverij: Den Hertog
ISBN: 9789033126666
Aantal pagina’s: 336
Prijs: € 18.90