Spannende boeken

Rosenberg, Joel C. – De ontsnapping

Inhoud:

De oorlogsmachine van de nazi’s walst over Europa. Twee moedige mannen nemen de onmogelijke taak op zich om de wereld te waarschuwen.

Jean-Luc Leclerc, hulppredikant in Le Chambon, Zuid-Frankrijk, ervaart aan den lijve hoe het net van de nazi’s zich begint te sluiten.
In zijn eigen familie vallen de eerste slachtoffers van het oorlogsgeweld.
Op een nacht staan er onbekenden bij hem op de stoep. Het zijn gevluchte Joden die om hulp vragen. De weken erna blijven er mensen komen. Jean-Luc wordt de leider van de vluchtelingenopvang, zijn dorpje een veilige haven voor duizenden ontheemden.
Maar dan gaat het mis, dramatisch mis. Jean-Luc wordt gedeporteerd naar Auschwitz.
Samen met Jacob Weisz, een Joodse verzetsman die in Auschwitz belandde na een sabotagepoging, besluit Jean-Luc alles op alles te zetten om te ontsnappen en het Westen te bereiken. Koste wat kost moeten de ogen van de geallieerden geopend worden voor de gruwelijke waarheid van wat zich in Polen afspeelt, voordat het fascisme heel Europa in zijn greep krijgt. Het lot van miljoenen mensen staat op het spel.

Waardering:

In het nawoord schrijft de schrijver dat dit het moeilijkste boek is dat hij heeft geschreven, vanwege de emotionele inhoud. Dat duidt meteen al aan hoe vreselijk de gebeurtenissen zijn die hier beschreven worden.
Eerst lezen we over de jonge joodse Jacob Weisz in Berlijn. Wat hem en zijn familie daar overkomt is al mensonterend, maar als Jacob in Auschwitz belandt lees je over een hel. Er worden constant mensen vermoord. Niet alleen in de gaskamers, maar ook daarbuiten. Als de bewakers iets niet aan staat schieten ze gevangenen dood. “Een jood is geen mens”  denken ze.
Er zijn ook enkele niet-joden in Auschwitz. Die worden net zo behandeld, maar staan iets hoger in rang dan de joden.
In het boek zit veel actie. Eerst in Duitsland, later ook in het verzet in België en Frankrijk. In Frankrijk gaat het over hulppredikant Jean-Luc Leclerc, die samen met zijn dorpelingen 5000 vluchtelingen opvangt. Daar zijn veel joden onder.
De christelijke boodschap is goed in dit boek verwerkt, alhoewel er respect is voor het joodse geloof.
Dit is een spannend oorlogsboek met de nodige actie. Het boeit van begin tot einde. Er komen wel vreselijke gebeurtenissen in voor, dus daar moet je tegen kunnen.

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023994732
Aantal blz: 464
Prijs: € 21,90

Extra:

Lees hier een inkijkexemplaar