Spannende boeken

Baan, Jaques van de – Paniek

 

Inhoud:

Nederland wordt overspoeld door een golf van hersenvliesontsteking, hoofdpijn en oververmoeidheid. Dieren worden agressief en vallen mensen aan. Reinier Visser, analist bij de veiligheidsdienst, staat voor een raadsel. Dat raadsel wordt groter als op de Noordzee onverklaarbare dingen gebeuren en schepen zonder aantoonbare reden zinken. Als de problemen zich na enige tijd uitbreiden naar andere landen ontstaat er paniek. Reinier gaat met een team analisten achter de schermen op zoek naar de oorzaak en hij stuit op een uiterst gevoelige zaak met invloeden tot op het hoogste niveau. Zijn zus Rosalyn werkt als onderzoeker in het UMC en zij doet een uiterst gevoelige ontdekking waarmee ze Reinier helpt in zijn zoektocht naar de oorzaak. Rosalyn komt in ernstige problemen als ze in Amerika een onderzoeksstation bezoekt. Jasmijn Hoogendijk, vriendin van Reinier, doet als wetenschapper onderzoek op de Noordzee en zij stuit op de oorzaak van de problemen op zee. Een dreiging die werkelijkheid wordt en de kustlanden van West Europa in dodelijk gevaar brengt. Als de oorzaken van de problemen aan land en op zee samenkomen en escaleren is de paniek niet te overzien.

Waardering:

Er gebeuren vreemde dingen in Nederland. Wat is hiervan de oorzaak en staan deze dingen met elkaar in verband?

Reinier Visser, werkzaam bij de veiligheidsdienst, buigt zich over het probleem. Maar ook zijn tweelingzus Rosalie is druk bezig met onderzoeken. Evenals zijn vriendin Jasmijn Hoogendijk, wonend en werkend als wetenschappelijk onderzoeker op de Noordzee houdt zich ermee bezig. Want ook op zee gebeuren onverklaarbare dingen.

Tijdens hun onderzoek komen Rosalie en Jasmijn in uiterst penibele, levensgevaarlijke situaties terecht. Hun onderzoeksresultaten liegen er niet om en brengen heel veel beroering.

Opnieuw een spannend boek van deze schrijver van eigen bodem. Duidelijk is dat hij enorm veel recherche heeft gedaan voor het schrijven van dit boek. Op zijn website  https://www.jacquesvandebaan.nl/paniek/ is hier nog meer informatie over te vinden. Er worden onderwerpen aangesneden die je als lezer echt aan het denken zetten. Dus naast dat het een goed verhaal is, zit er een veel diepere lading in.

De onderzoeken en vreemde situaties worden onderbroken door het trauma van Reinier wat hij in zijn jeugd opgelopen heeft; angst water. En wil hij zijn relatie met Jasmijn verder uitdiepen, moet hij deze angst zien te overwinnen.

Een klein minpuntje is dat er soms net iets teveel van het goede gebeurd. En natuurlijk steeds als één van de hoofdpersonen in de buurt is. Dat maakt het iets minder geloofwaardig. Wat niet wegneemt dat het echt een goed geschreven boek is wat je gewoon lezen moet!

Gegevens:

Uitgeverij: Den Hertog
ISBN: 9789033129001
Aantal pagina’s: 314
Prijs: € 19,50