Streek- en familieromans

Beek, Ina van der – Naar huis

Naar huis is het vervolg op Alleen verder en Het afscheid, en het laatste deel in deze trilogie van Ina van der Beek. 
 

Inhoud:

Bea, pleegdochter van Clasien en Ad, gaat studeren in Amsterdam. Als kind wilde ze niets horen over haar Joodse afkomst, maar nu hoopt ze dat ze familie van haar overleden ouders kan vinden. Wanneer dat werkelijk gebeurt, ontdekt ze dat haar pleegmoeder niet helemaal eerlijk tegen haar is geweest. Ze neemt afstand het gezin waarin ze opgroeide. Langzaamaan ontdekt ze echter dat ook haar nieuwe leven niet zo mooi is als het in eerste instantie leek. Is er dan nog een weg terug?

Waardering:

Alhoewel dit het laatste deel van een trilogie is, kan dit boek ook goed los gelezen worden.
Bea is als baby door haar ouders aan Clasien gegeven toe zij daar als onderduikers waren. Helaas zijn zij opgepakt en omgekomen in de oorlog. Bea is als een eigen kind opgevoed door Clasien, die later met Ad getrouwd is. 
Nu Bea ouder wordt merkt ze dat anderen zien dat ze Joods is. Ze gaat zich afvragen wat dat inhoudt, maar wil haar pleegouders niet voor het hoofd stoten. Zo gaat ze steeds meer haar eigen weg in het zoeken naar haar wortels en identiteit.
Als ze vertrekt naar Amsterdam om daar te studeren, grijpt ze de kans om naar joodse familieleden te zoeken. Ze vindt een tante, maar naast vreugde en herkenning geeft dat ook verwarring. Haar tante wil haar bij zich hebben en joods maken, maar wie is ze eigenlijk? 
De pleegfamilie ziet haar steeds minder en met name haar pleegbroer Niek mist haar heel erg.
Het boek heeft genoeg problemen in zich voor een op zichzelf staand boek en lijkt me wat veel voor een hele serie. Het is boeiend, maar niet erg diepgaand. Het leest makkelijk.
De identiteitsproblemen van Bea / Rebecca zijn goed beschreven.

Gegevens:

Uitgeverij Zomer & Keuning
ISBN 9789401904353
Aantal blz: 216
Prijs: € 14,99