Streek- en familieromans

Dees, Nettie – Papieren vlinder

Inhoud:

‘Papieren vlinder’ van Nettie Dees is een familieroman over moelijke keuzes, leren vertrouwen en de relatie tussen ouder en kind. Elke woensdag is de 53-jarige Roos bij haar vader te vinden. Sinds het overlijden van zijn vrouw zijn zijn dagen leeg, en door de emotionele klap is hij in de war. Roos zou de mantelzorg voor haar vader graag delen met haar zus Yvonne, maar die is druk met haar baan in de politiek. Toch moeten de zussen de situatie samen onder ogen zien en naar oplossingen zoeken, en dat valt niet mee!

Waardering:

In deze roman word je meegenomen in het proces van Alzheimer. Vooral gezien vanuit dochter Roos, kleine stukjes vanuit Albert van den Heuvel zelf.
Het lijkt erop dat Albert gedesoriënteerd is na de dood van zijn vouw Alma. Maar al snel wordt duidelijk dat er meer aan de hand is. Zijn dochter Roos woont dichtbij en neemt steeds meer taken van haar vader over. Hoewel ze het met liefde doet, is de druk hoog. Gelukkig steunen haar man en getrouwde kinderen haar. In tegenstelling tot haar zus Yvonne, die druk is met haar baan en de zorg voor hun vader aan Roos overlaat. Aangrijpend om te lezen hoe Albert zichzelf verliest. Voor hemzelf in de beginfase, maar ook voor de familie.
Een boeiend, realistisch onderwerp wordt hier beschreven. Passend bij de genre gaat het niet echt de diepte in maar de fases, levend verlies en het loslatingsproces, worden toch goed beschreven. Het geeft ook een inkijkje in het leven van een intensieve mantelzorger. 

Gegevens:

Uitgeverij: Zomer en Keuning (Citerreeks)
ISBN: 978902055414
Aantal pagina’s: 224
Prijs: € 19,50
Prijs e-book: € 8,99
Uitgave: februari 2024