Streek- en familieromans

Klijn, Jan W. – Trots en trouw

Inhoud:

Bram van Wijk komt uit een gezin van twaalf, dus is het flink aanpoten in het molenaarsgezin. Met zijn vader bezoekt hij regelmatig de sympathieke maar stille zonderling Driekus. 
De jaren verstrijken en Bram trouwt met Corina. Zakelijk gaat het hem voor de wind, maar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wordt alles anders. 
Driekus en Bram komen in contact met dominee Oostenbrug, en ongewild met het verzet.

Waardering:

In deze streekroman lezen we over een molenaarsgezin. Je leest wat een molenaar voor werk doet en hoe hij daarbij veel vist. Hij heeft het alleenrecht om in bepaalde wateren te vissen. Daarmee kan hij zijn karige molenaarsloontje aanvullen. Bram doet dat heel succesvol en bouwt een goede klantenkring op. Hij heeft een goede neus voor zaken en al snel koopt hij ook vis op van andere molenaars. 
Totdat de oorlog roet in het eten gooit. Dan moet hij noodgedwongen weer op de fiets met de pont overvaren om zijn waar kwijt te raken. Hij verkoopt veel minder en moet het dus met minder doen. Juist in die jaren krijgt hij meer contact met de zonderling Driekus, die in de buurt woont. Hij helpt hem met onderduikers.
Een typische streekroman in de stijl van Klijn. De karakters zijn niet erg uitgediept en het verhaal kabbelt wat voort.

Gegevens:

Uitgeverij Zomer & Keuning
ISBN 9789401904568
Aantal blz: 216
Prijs: € 14,99