Eigentijdse romans

Benton, Lori – Aan het einde van de vallei

“Aan het einde van de vallei”  is een vervolg op “Volg mij voorbij de bomen”
 

Inhoud:

 
Twintig jaar geleden, in 1757, stal majoor Reginald Aubrey een pasgeboren jongetje, noemde hem William en voedde hem op als zijn eigen kind. Nooit is iemand erachter gekomen. Zijn  geadopteerde dochter Anna weet nergens van. Steenwerper, de echte vader van William, heeft nooit de schuldige gevonden. En ook Twee Haviken, Williams tweelingbroer, wiens leven sinds zijn geboorte in teken van zijn broers afwezigheid staat en die hoopt op een toekomst met Anna, heeft geen idee. Reginalds vrouw, Lydia, ziet al jaren lijdzaam toe hoe Reginald een last met zich meetorst. Zou hij ooit Gods vergeving – en haar liefde – kunnen omarmen?
 
Maar nu William de waarheid weet, voelt het alsof de grond onder zijn voeten is weggezakt. Hij stort zich op het soldatenleven in het agressieve Britse leger dat zich opmaakt voor een nieuwe strijd. Als de oorlog de Mohawk-vallei bereikt, moeten twee families een manier zien te vinden om zich met hun zoon te verzoenen. Maar hij is naar hen op weg in de gelederen van een vijandig leger.
 

Waardering:

 
Nu Reginald Aubrey en Steenwerper vrede gesloten hebben willen ze samen op zoek naar hun zoon William. William is eigenlijk de zoon van Steenwerper, maar door Aubrey gestolen als baby. William’s tweelingbroer Twee Haviken is wel door Steenwerper en zijn vrouw, Goede Stem, opgevoed.
Ook Twee Haviken zoekt naar zijn broer William, die dienst heeft genomen in het Britse leger. De indianen doen vaak dienst als verkenners voor zowel het Britse als het Amerikaanse leger. Ze leven vreedzaam, totdat ze betrokken worden in de strijd bij Fort Stanwick. 
 
De liefde tussen Twee Haviken en Anna Catharina heeft zich verdiept. Maar Twee Haviken wil niet zonder de zegen van haar vader, Aubrey, met haar trouwen. Hij probeert meer contact te krijgen met Aubrey door bij hem als leerjongen in dienst te komen. Maar niet iedereen is een indiaan goedgezind. 
 
Anna is ondertussen bij Lydia ingetrokken, omdat haar vader haar geen toestemming geeft om met Twee Haviken te trouwen. Ze werkt als vroedvrouw met Lydia.
Als ze horen van de strijd gaan ze de gewonden verzorgen. Twee Haviken, Steenwerper en Aubrey zijn ook ergens in dat gebied om William te zoeken.
 
Dit is weer een heel boeiend boek over de geschiedenis van de kolonisten en de indianen. Het is triest om te lezen over de oorlog tussen de Britten en Amerikanen en de vele gewonden die er vielen. Juist daardoor werden ook de indiaanse stammen tegen elkaar opgezet, terwijl ze daarvoor vrede hadden.
 
De daad van Steenwerper aan het einde van het boek is geweldig. Wat daaruit voortvloeit is nog mooier. Een mens die werkelijk als christen leeft!
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 9789029725224
Aantal blz: 400
Prijs: € 22,50
 

Extra: