Eigentijdse romans,  Romans

Johnson , Sadeqa – De droom die we delen

Inhoud:

De droom die we delen van Sadeqa Johnson is het verhaal van twee vrouwen: Ruby en Eleanor. Het is 1949 en Ruby droomt van de universiteit. Eleanor begint haar eerste jaar als studente in Washington.

Ze zijn jong, mooi, ambitieus – en zwart. Ruby wordt verliefd op een witte jongen. Eleanor trouwt met de knappe dokter William Pride. Haar geluk wordt overschaduwd door de rijke afstandelijke familie van William, en door haar vurige kinderwens.

De verhalen van Ruby en Eleanor komen op een onverwachte manier samen. Durven ze hun lot te overstijgen om grootste dromen te bereiken?

Waardering:

Eleanor studeert aan de Howard universiteit. Daar maakt ze voor het eerst mee dat zwarte mensen zich van elkaar onderscheiden aan hun huidskleur. Lichtgetinte zwarten zijn de rijke en bevoorrechte  en de donkerder gekleurde zwarten de arme en minder bevoorrechte mensen. Ze maakt geen schijn van kans om lid te worden van de pretentieuze abc-club door haar donkere kleur.

Haar wereld veranderd als ze bevriend raakt met de lichtere William Pride.

Ruby leeft in een heel andere wereld. Ze kan goed leren en mag meedoen met het We rise programma om een beurs te bemachtigen voor de universiteit. De band met haar moeder is slecht, omdat ze pas na jaren te horen kreeg dat zij haar moeder was. Ze dacht dat haar oma haar moeder was. Gelukkig kan ze altijd bij haar tante terecht.

Ze raakt in de problemen als ze bevriend raakt met Shimmy.

Beide vrouwen maken dezelfde dingen mee, maar hun lot is toch zo anders.

Een prachtige indringende roman! Het is bijzonder dat de schrijfster achterin een stukje van haar familiegeschiedenis deelt. Dat maakt het nog reëler.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789023961932
Aantal blz 463
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave december 2023

Extra:

Lees het leesfragment