Historische romans

Pagan, Margaret D. – De vrije slavin

Inhoud:

Katherine Ferguson komt ter wereld op het schip dat haar moeder naar de vrijheid moet brengen. Als ze in de haven van New York aankomen, worden moeder en kind meteen weer verkocht. Zo begint Katherines leven in slavernij. Als Katherine acht jaar is wordt haar moeder aan een andere slavenhouder verkocht. De moeder bidt een wanhopig gebed en geeft haar dochter over in Gods handen. In deze wetenschap vindt Katherine de kracht om de omstandigheden tegemoet te treden.  

Waardering:

De vrije slavin is niet zomaar een verhaal, maar het is het levensverhaal van Katherine Ferguson. Haar moeder, Hannah Williams, vlucht hoogzwanger naar Amerika om daar een nieuw leven te beginnen. Onderweg wordt Katherine, Kathy, geboren. Maar zodra Hannah met haar baby van de boot afstapt, wordt ze verkocht en is ze weer slaaf.
Als Kathy 8 jaar is, wordt haar moeder verkocht en blijft ze alleen achter. Alleen, met haar geloof in God.
Haar geloof in God doet haar besluiten naar de dominee te stappen, iets wat heel ongebruikelijk was voor een slavin. Maar dominee Mason ontvangt haar vriendelijk en geeft haar zelfs toestemming deel te nemen aan het Heilig Avondmaal. Dit geeft nogal wat opschudding in te gemeente.
Kathy loopt met het idee om zwarte kinderen bijbels onderwijs te geven. Opnieuw stapt ze naar dominee Mason en vraagt hem om hulp.
Haar droom komt uit. Ze wordt vrijgelaten en krijgt toestemming een (zondags)schooltje op te richten. Samen met haar man vangt ze jongeren op.
Kathy maakt veel mee, ook nadat ze vrij is. Maar haar geloof loopt als een dikke rode draad door het hele verhaal heen.  Haar opgeruimde karakter zorgt dat ze erg geliefd is bij mensen die om haar heen staan.
De situatie van de pijnlijke ervaringen van de slaven zet de lezer aan het denken. Het laat je niet zomaar los.

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN: 9789033605598
Aantal pagina’s: 221
Prijs: € 15.95