Literatuur

Birch, Tony – Het witte meisje

Inhoud:

‘Het witte meisje’ van Tony Birch is een literaire roman over het verwoestende Australische beleid van de jaren zestig om inheemse kinderen uit hun families te verwijderen.

Odettes dochter verdwijnt en laat haar kleindochter Sissy bij haar achter. Dat is niet zonder gevaar: de autoriteiten zijn op zoek naar Aboriginal-kinderen om ze bij hun families weg te halen, maar Odette slaagt erin onder de radar te blijven.

Maar dan arriveert er een nieuwe politieagent in het Australische plattelandsstadje, vastbesloten om de wet te handhaven. Odette zal alles moeten riskeren om Sissy te redden

Waardering:

Odette is een Aboriginal vrouw die zorgt voor haar kleinkind Sissy. Haar dochter is vertrokken en heeft nooit meer wat van zich laten horen na de geboorte van Sissy. Ze wonen in een rustig dorp en de situatie is veilig totdat er een nieuwe politieagent komt. Sissy is namelijk meer blank dan Aboriginal en dat is gevaarlijk voor Odette. Want officieel mag zij dit kind niet opvoeden. De politie heeft de macht en voogdij over die kinderen.

Als de dreiging Odette te veel wordt vlucht ze met haar kleinkind. Ook dat is niet zonder gevaar, want ze moeten daar een pas voor hebben. Overal kunnen ze opgepakt worden.

Een roman die een mensonterend handelen laten zien van de blanke overheid in Australië. Gezinnen die uiteen gereten worden, vernederd en als achtergesteld ras behandeld worden.
Het is een boeiende roman die knap geschreven is. Het verhaal laat je niet snel los.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789023961215
Aantal blz: 336
Prijs: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Extra:

Lees het leesfragment