Historische romans

Blake, Audrey – De assistente van de chirurg

Inhoud:

‘De assistente van de chirurg’ van Audrey Blake is het eerste deel van de serie over Nora Beady. Londen, 1845. Nadat haar hele familie is overleden aan cholera, groeit Nora Beady op bij chirurg Horace Croft. Daar ontwikkelt ze zich tot een onmisbare assistente: ze plaatst hechtingen, maakt anatomische illustraties en voert experimenten uit. Alles in het diepste geheim, want het is voor vrouwen streng verboden om geneeskunde te beoefenen. Wanneer dokter Daniel Gibson de praktijk komt versterken, moet Nora een rol spelen die ze tot dusver niet kende: die van keurige jongedame. Een belangrijke medische ontdekking plaatst haar voor een onmogelijke keuze: onzichtbaar blijven en haar mannelijke collega’s de eer geven, of laten zien wat ze kan, met alle gevolgen van dien?

Waardering:

Nora Beady groeit op bij dr. Horace Croft en zijn huishoudster, nadat al haar famlieleden zijn overleden door de Cholera.
Naast zijn werk als chirurg in het ziekenhuis heeft dr. Croft ook een praktijk aan huis. Hoewel het erg ongebruikelijk is, is Nora zijn rechterhand. Nora is goed in haar werk maar dat mag nooit openbaar komen.
Het valt voor Nora niet mee als dr. Croft een assistent chirurg aanneemt, die ook nog eens bij hen in huis komt wonen. Het voelt alsof haar plaats wordt ingenomen én ze kan haar werkzaamheden niet uitvoeren zoals ze deed.
De verstandhouding tussen Nora en dr. Daniël Gibson is dan ook stroef en wrevelig.
Als je houdt van medische verhalen, is dit echt een boek voor jou. Dr. Croft werkt samen met de zogehete ‘lijkrovers’. Onderzoeken die de chirurg, maar ook Nora, doet gebeuren dan ook veelal op lijken en dit wordt ook vrij gedetailleerd beschreven.
Je leest over de eerste experimenten met ether. Een een risicovolle operatie van een liesbreuk die ze uitvoeren en wat grote gevolgen heeft voor de betrokkenen.
Een aanwinst op de boekenmarkt want boeken over zulke onderwerpen zijn er niet veel. En dan is het ook nog eens een goed geschreven verhaal met een diversiteit aan prachtige personages.
Christelijke aspecten komen er niet in naar voren en het taalgebruik is hier en daar wat grof, dat is jammer.
Het tweede deel (Het hospitaal van leven en dood) wordt in het najaar 2023 verwacht. Ik kijk er naar uit verder te lezen over de jonge, sterke vrouw Nora Beady!

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029734370
Aantal pagina’s: 367
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: mei 2023