Historische romans

Boling, Dave – De troost van sterren

Inhoud:

Zuid-Afrika, 1900. Tijdens de Boerenoorlog wordt Lettie opgesloten in een Engels concentratiekamp. Terwijl haar oudste broer, vader en opa vechten tegen de Britten, voert Lettie samen met haar moeder, broertje en zusje een bittere strijd om in  leven te blijven. Haar enige wapens: hoop en verbeeldingskracht. Ze vindt troost in haar herinneringen aan het sterrenkijken met haar opa, haar droom om schrijfster te worden en in haar onverwachte vriendschap met een jonge Britse soldaat – een vriendschap die haar voor een onmogelijk keuze stelt.

Waardering:

Een aangrijpende roman die zich afspeelt tijdens de Afrikaanse Boerenoorlog. De mannen trekken ten strijde, terwijl de vrouwen en kinderen thuis de boel draaiende proberen te houden. Tot de Britten komen die de boerderijen platbranden en de vrouwen en kinderen bij elkaar stoppen in een concentratiekamp.

De hoofdpersoon van het verhaal is Lettie. Samen met haar moeder en jongere broertje en zusje zit ze in het kamp. Midden in de oorlog op weg naar de volwassenheid. Het verhaal is in ik-vorm vanuit haar geschreven. Verward door alles wat er om haar heen gebeurd. Voor de oorlog kreeg Lettie les van haar tante Hannah. Diezelfde tante zit nu aan ‘de andere kant’ van het kamp. Tot grote woede van Letties moeder.
Schrijnende gebeurtenissen worden er beschreven. Met name de dood van jonge kinderen door de slechte omstandigheden in het kamp. Lettie is ondanks alle omstandigheden waar ze door moet een erg dappere sterke meid waar je bewondering voor hebt!

Maar ook kleine gebeurtenissen laten zien hoe verschrikkelijk het kamp geweest is. De schrijver weet hoe hij zijn lezers beroeren moet.

De hoofdstukken wisselen tussen heden en verleden zodat je een beter beeld krijgt van hun leven, met name de familierelaties, voor de oorlog.
Er zijn verschillende romans op de markt over de Boerenoorlog. Maar het beschrijven van het leven in het concentratiekamp is vrij uniek. Achterin het boek staat  in de ‘noot van de auteur’ ook hoe hij geraakt was door het aantal overleden kinderen tijdens deze oorlog. Een prachtige gevoelige roman voor liefhebbers van geschiedenis.

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiëk
ISBN: 9789023950752
Aantal pagina’s: 320
Prijs: € 19.99