Historische romans

Blake, Audrey – Het hospitaal van leven en dood

Inhoud:

Nora verblijft in Bologna om als enige vrouwelijke studente te worden opgeleid tot arts, een unicum in de negentiende eeuw.

Alles verandert wanneer Nora haar haar krachten bundelt met de vrouwelijke arts Magdalena Morenco. Samen ontwikkelen ze een nieuwe techniek om veilig een keizersnede te kunnen uitvoeren. Hun werk heeft de potentie om levens te reiden, of hun carrière te verwoesten…

Waardering:

Aansluitend op het eerste deel, De assistente van de chirurg, lezen we hoe Nora als student geneeskunde haar studie volgt in Bologna.
Het is niet makkelijk om als enige vrouw tussen de mannelijke studenten haar werk te moeten doen. Oneerlijk behandeld en met de nek aangekeken vecht ze zich door haar lessen heen.
Hoop gloort als ze de vrouwelijke arts Magdalena Morenco ontmoet. Een bontgenoot. Eén van de weinige artsen die keizersneden uitvoert. Het heeft wat voeten in de aarde maar er ontstaat een warme vriendschap tussen hen.
Ondanks alle afwijzingen en tegenslagen is Nora vastbesloten haar diploma te halen.
Ondertussen gaat ook het leven van Horace en Daniël door. Horace heeft het plan opgevat de kliniek aan huis uit te breiden, een wat impulsieve beslissing die veel zorgen met zich meebrengt. Zeker als Horace langdurig ziek thuis komt te zitten.

Eenmaal terug bij haar geliefden, mét haar felbegeerde papieren op zak, is het niet zo dat Nora gelijk behandeld en gerespecteerd wordt als haar mannelijke collega’s; het blijft vechten.
Ze ontmoet een zwangere vrouw die onmogelijk een natuurlijke bevalling kan overleven. Haar enige kans is een keizersnee, iets wat Nora wil doen na haar ervaringen in Bologna. Een spannende ingreep, één die Nora’s toekomst zal bepalen.

Wat een topper, deze medische roman. Zo interessant om te lezen hoe het er zo’n 200 jaar geleden aan toe ging in de deze wereld. Het is duidelijk dat vrouwelijk artsen niet werden geaccepteerd. Er worden veel medische details beschreven; zo word je bijvoorbeeld stap voor stap meegenomen bij het uitvoeren van één van de eerste keizersneden. Karakters worden stuk voor stuk prachtig neergezet, elk met hun eigen persoonlijkheid. Door de flinke vaart die in het verhaal zit  lees je het in een één ruk uit.
Het is wel nodig om eerst De assistente van de chirurg te lezen, wil je alles begrijpen.
Doen! Het is eens iets anders dan een doorsnee boek. 5 dikke sterren en een reikhalzend uitzien naar een derde deel!

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029735513
Aantal pagina’s: 415
Prijs: € 23,99
Prijs luisterboek: € 14,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: oktober 2023