Historische romans

Daynard, Jodi – De vroedvrouw van Braintree

Inhoud:

 
‘De vroedvrouw van Braintree’ van Jodi Daynard is het schitterende verhaal over een moedige jonge vrouw en haar zoektocht naar onafhankelijkheid en vriendschap tijdens de Amerikaanse Revolutie.
 
Op een donkere nacht in 1775 wordt Lizzie Boylston gewekt door het geluid van kanonnenvuur. Vanaf een heuvel ten zuiden van Boston ziet ze hoe Charlestown in vlammen opgaat gedurende een slag waarbij haar man zal omkomen.
 
Als nieuweling in een vreemde dorpsgemeenschap rouwt Lizzie in stilte, maar al snel vindt ze troost in de onverwachte vriendschap met Abigail Adams, de vrouw van John Adams, die later de tweede president van Amerika zal worden. Lizzie bouwt een uitstekende reputatie op als vroedvrouw en geniet van het zorgen voor de mensen die haar nodig hebben. Als twee langsreizende patriotten vergiftigd worden, wordt haar hervonden geluk ruw verstoord. Ze vermoedt een politiek complot met als doel het elimineren van Abigail en haar familie. Vastberaden om de waarheid boven tafel te halen, raakt Lizzie verwikkeld in een samenzwering die niet alleen haar eigen leven kan verwoesten, maar zelfs het nieuwe Amerika.
 

Waardering:

 
Alhoewel in dit boek vooral Lizzie, de vroedvrouw van Braintree, de hoofdpersoon is gaat het toch vooral over Abigail Adams, die de vrouw is van de man die later president van Amerika zal zijn. 
Het boek start aan het begin van de Onafhankelijkheidsoorlog tussen Amerika (toen nog de koloniën) en Engeland. Lizzies man Jeb meldt zich meteen aan voor het leger en sneuvelt helaas al snel. 
Gelukkig wordt Abigail Adams een goede vriendin van Lizzie en langzaam bouwt ze in de gemeenschap een goede naam op als vroedvrouw.
Al snel komt Martha Miller bij haar wonen. Zij komt uit een Britsgezind gezin en Lizzie is wat terughoudend en wantrouwend tegenover haar. 
Al snel gebeuren er vreemde dingen in Braintree. Er sterven twee vreemde mannen erg plotseling. Hebben ze het op de man van Abigal, John Adams gemunt? Hij is vooral weg voor de Zaak, zoals de onafhankelijkheid van Amerika genoemd wordt. 
 
Er wordt veel geschreven over het dagelijkse leven in die tijd. Maar ook over spionage en complotten. Het is af en toe spannend, alhoewel ik vind dat de lezer al snel ideeën heeft over een bepaalde persoon. Toch is het einde in veel opzichten verrassend.
 
In de spannende tijd van de oorlog konden veel mensen niet naar de kerk gaan. Het is jammer dat het geloof op geen enkele manier naar voren komt in dit boek.
Liefde komt wel aan de orde en dat geeft hoop. Het boek sluit af waar het ook begon: met het afleggen van Abigail Adams, de dierbare vriendin van Lizzie.
 
Een boeiende historische roman die voor Amerikaanse lezers veel meer zal betekenen dan voor Nederlanders.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Kok
ISBN 9789029726979
Aantal blz: 432
Prijs: € 21,99
 

Extra: