Nederlandse romans

Buurman, Annet – Valavond

Inhoud:

Frida, een oudere alleenstaande vrouw, slijt haar dagen zonder nog veel van het leven te verwachten. Op een dag bellen twee schooljongens bij haar aan voor een interview. Hun eenvoudige vragen dwingen Frida de balans van haar leven op te maken en onder ogen te zien wat altijd onder de oppervlakte bleef – de kramp waarin haar ouders leefden, haar onvervulde dromen, de stilte en de eenzaamheid.

Waardering van Marijke:

Frida is een eenzame, oudere vrouw. Geen familie, geen vrienden en geen contact met de buren. Alleen met haar herinneringen.
Op een dag komen er twee buurjongens aan de deur met een opdracht voor school. Ze willen haar interviewen. Wat onwenning staat Frida dit toe. Het interview duurt maar kort. De vragen laten haar gedachten terug gaan naar haar jeugd. Te moeilijk om dat te delen. Maar als de jongens weg zijn, staan haar gedachten niet stil.
Het boekje bestaat uit drie delen; 2015, 1943 en weer 2015. In het middelste gedeelte lees je het verhaal van de ouders van Frida.
Ze zijn een pasgetrouwd paar en het is oorlog. Frida’s vader Jacob wordt op zijn werk gevraagd mee te helpen met het verspreiden van krantjes voor het verzet. Jacob doet het, maar het valt hem zwaar.
Dan komt er een brief met de mededeling dat ze inkwartiering krijgen. Jacob is vreselijk bang dat hij betrapt zal worden.
Dit alles heeft een enorme impact op hun leven. Zeker ook op hun relatie met elkaar. Frida weet niet beter of er is verdeeldheid in hun gezin.
Zelf kan en durft ze hierdoor haar dromen niet na te volgen. Ooit kreeg ze één enkele uitnodiging van een man die ze afsloeg. Iets waar ze tot de dag van vandaag spijt van heeft. Niet zomaar spijt maar je proeft een hunkering naar wat ze had kunnen hebben.
Een novelle waarin veel pijn beschreven is, in beide generaties. Maar toch een mooi eind als er toch mensen blijken te zijn die zich over Frida willen ontfermen.
Een goed geschreven verhaal. Het boekje is maar klein en niet dik maar daar is de prijs ook naar.

Waardering van Jolanda:

 

In het eerste deel van dit boek wordt in bloemrijke taal door Frida gedacht over haar leven. Ze is eenzaam en ze is dat ook eigenlijk altijd geweest. 

Als twee buurjongens aanb“““‘ellen voor een interview stemt ze toe. Dat zet haar nog meer aan het denken over haar leven. Ze fantaseert al jaren over een man die ze maar kort gesproken heeft.

Dan komt er een gedeelte over haar ouders in oorlogstijd en hun leven net voor en na de geboorte van Frida. Een gebeurtenis in die tijd heeft er toe geleid dat haar ouders gaan goede relatie meer hadden. Het is geen wonder dat Frida enig kind is gebleven.

Door haar moeders labiele psychische gezondheid is Frida geïsoleerd opgevoed. Door de vragen van de jongens beseft ze dat het niet normaal was dat ze niet met buurkinderen speelde, maar alleen met de poppen. En dat leven is ze blijven leven.

Aan het einde is er een sprankje hoop. Frida ziet ook in dat sommige verlangens irreëel zijn en dat ze zelf stappen moet ondernemen.

Een boeiende novelle! Alhoewel het taalgebruik in het begin wat bloemrijk is, wordt het later wat meer to-the-point. De gevoelens van Frida en van haar ouders zijn erg goed beschreven!

Gegevens:

Uitgeverij: Brevier
ISBN: 9789491583834
Aantal pagina’s: 119
Prijs: € 9.95