Voorhoeve, Anne – Kascha
Inhoud:
Kascha heeft heimwee. Sinds ze met haar Sinti-familie naar een stad in Noord-Duitsland is verhuisd, stapelen de problemen zich op. Waarom mogen haar klasgenoten haar niet? Waarom storen de buren zich aan haar familie? En er zijn niet alleen problemen op school en met de buurt. Haar zus wil van huis weglopen en haar grootvader ligt op sterven. Dan komt er een hevige sneeuwstorm en verandert alles. Noord-Duitsland wordt van de rest van de wereld afgesloten. Niets blijft zoals het is en Kascha beleeft een waar wonder.
Waardering:
Kascha is jet haar familie in een klein dorp in het Noorden van Duitsland komen wonen. Daar kon haar Sinti familie een boerderij kopen. Ze kwamen uit een soort getto waar ze in de Tweede Wereldoorlog terecht waren gekomen. Haar puro en puri (opa en oma) hadden een huis, maar haar puri en tantes werden naar Auswitz gedeporteerd. Haar puro en moeder zijn dat gespaard gebleven, maar de wonden zijn nog altijd groot in 1979. Vooral omdat de schuldigen nooit zijn veroordeeld. Hun huis hebben ze nooit terug gekregen, maar uiteindelijk wel een vergoeding.
Daardoor konden ze de boerderij in Gros… kopen. Maar daar worden ze gemeden. De inwoners vertrouwen zigeuners niet. Kascha vertrouwt hen ook niet, want zij hebben haar familie vermoord.
Alles verandert als er een sneeuwstorm komt en ze afgesloten raken van de rest van de wereld. Het dorp moet zichzelf zien te redden en door het vele reizen kan het gezin van Kascha dat erg goed. In hun grote schuur nodigen ze het hele dorp uit om te komen koken en eten. Ze helpen de boeren met melken en nemen hun oude buurman liefdevol op. Maar Kascha is bang dat het maar voor even is, dat gevoel vereniging. Ze is zo vaak buitengesloten en gekwetst dat ze niet kan geloven dat dit zo zal blijven.
Dan worstelt ze ook nog met het komende vertrek van Zippi. Het is duidelijk dat zij met haar vriend zal vertrekken, zoals andere mensen gaan trouwen. Kascha vindt dat vreselijk.
Het boek is heel goed vanuit de twaalfjarige Kascha geschreven. De kloof tussen haar Sintiwereld en de “gewone” wereld is groot. Hoe kan zij in beide werelden mee draaien?
Anne Voorhoeve laat ook duidelijk het onrecht zien dat de Sinti en Roma is aangedaan in de oorlog en daarna. Waar de joden schadevergoedingen kregen en excuses hebben de Sinti en Roma dat nooit gehad. Zij werden nog steeds gemeden en veracht.
Het is Anne Voorhoeve weer gelukt om een stukje onbekende geschiedenis in een boeiend verhaal te vatten. Een absolute aanrader voor jong en oud!
Gegevens:
Uitgeverij Callenbach
ISBN 9789026621468
Aantal blz: 237
Prijs: € 17,99