Eigentijdse romans

Byler Younts, Elizabeth – Aan zijn zijde

Inhoud:

Miriams verloofde Henry wordt na het uitbreken van de WOII naar een kamp voor gewetensbezwaarden gestuurd. Tijdens een verlof vertelt hij haar dat God hem heeft geroepen om te gaan vechten, hoewel dat tegen de wetten van de Amish in gaat.

In het dorp veroorzaakt het nieuws veel opschudding. Als Henry’s verloofde krijgt Miriam het zwaar te verduren. Iedereen verwacht dat ze de verloving verbreekt. Op een dag wordt haar gezegd dat ze openbare schuldbelijdenis moet doen. Ze staat voor de beslissing van haar leven: kiest ze voor de gemeenschap waar ze zoveel van houdt, of steunt ze Henry?

Waardering:

Het verhaal begint als Henry op verlof is uit het kamp voor gewetensbezwaarden. Hij is een van de weigen uit de Amishgemeenschap die opgeroepen is voor militaire dienst.
Hij vertelt Miriam dat hij denkt dat God wil dat hij soldaat wordt. Miriam is geschokt, omdat dit verboden is voor Amish mensen. Haar vader verbiedt haar nog enig contact met Henry te hebben.
Het grootste gedeelte van het boek gaat over de gevolgen van Henry’s beslissing. Moet Miriam nu toegeven aan Eli, die achter haar aan loopt? Of moet ze Henry steunen?
Voor ons buitenstaanders is het niet te begrijpen dat mannen veroordeeld worden omdat ze hun plicht doen. Maar de schrijfster brengt het Amish leven heel goed naar voren. Waarschijnlijk omdat ze er zelf is opgegroeid.
Ze tekent Miriam als een “gewone vrouw” met dezelfde zorgen als ieder ander. Toch is ze heel beschermd opgegroeid en weet ze bijvoorbeeld niets over de oorlog. Het leven buiten haar eigen leven kent ze niet. Maar ze worstelt net zo goed met haar gevoelens voor Henry.
In het midden van het verhaal boeit het even niet zo, maar naar het einde toe wordt dat veel beter. Het is leuk om eens een boek van een echte insider te lezen.

Gegevens:

Uitgeverij De Groot Goudriaan
ISBN 9789088653162
Aantal blz: 336
Prijs: € 19,99

Extra:

Lees het eerste hoofdstuk