Eigentijdse romans

Byler Younts, Elizabeth – Het gefluister van het water

Inhoud:

‘Het gefluister van het water’ van Elizabeth Byler Younts speelt zich af in 1956. De Afro-Amerikaanse tiener Sparrow is kort geleden met haar familie verhuisd naar het overwegend witte Pennsylvania. Sparrow draagt een zware last met zich mee: ze geeft zichzelf de schuld van het overlijden van haar broertje Carver. Haar moeder Delilah bevestigt haar schuldgevoel door haar verantwoordelijk te houden voor de gebeurtenissen rondom Carvers traumatische dood.
Als de thuissituatie voor Sparrow onhoudbaar wordt, zoekt ze troost bij haar Amish-buurvrouw Emma en bouwt ze een vriendschap op met Emma’s zoon John. Emma heeft intussen haar eigen problemen in haar huwelijk en met de opvoeding van John, waardoor ze geïsoleerd raakt van de Amish-gemeenschap.
Alle drie ondervinden ze moeite door ras, religie en hun persoonlijke problemen. Toch gloort er hoop aan de horizon als ze hun geheimen prijsgeven en bouwen aan herstel, vriendschap en geluk.

Waardering:

Het boek begint met de verhuizing van Sparrow en haal familie naar het geboortedorp van haar vader in het noorden van het land. Het is niet alleen anders doordat er veel Amish wonen, maar ook de benadering van Afro-Amerikaanse mensen lijkt anders. Hier staan geen bordjes, maar er zijn wel aparte gedeeltes voor hen in de winkel. En ze krijgen nog altijd snel de schuld van dingen die gebeuren.
Sparrow is verdrietig en voelt zich heel schuldig over de dood van haar broertje Carver. Haar moeder kan het bijna niet verdragen om bij haar in de buurt te zijn omdat ze zo boos op haar is. Zij neemt het haar kwalijk dat ze haar zoon verloren is. Het is voor Sparrow zo zwaar om te dragen dat ze haar heil bij haar Amish buurvrouw Emma zoekt. Die kijkt over rassen en sociale grenzen heen en ziet haar nood.
Pas aan het einde van het boek wordt de titel van het boek duidelijk.
Het is een prachtig geschreven roman met veel pijn en schuldgevoelens. Mooi om te zien dat dat bij iedereen voorkomt, welk ras of geloof we ook hebben.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029731874
Aantal blz 384
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99

Extra:

Lees het leesfragment