Eigentijdse romans

Drewery, Kerry – Vogel zonder vleugels

Inhoud:

Yoora woont in een dorpje op het platteland, en doet haar best elke dag haar quota te halen met zware landarbeid. De Grote Leider heeft immers het beste met haar voor. Maar Yoora stelt steeds meer vragen over de wereld om haar heen en praat erover met haar vriend. Heeft hij haar verraden? Als op een dag haar familie wordt afgevoerd naar een strafkamp is dat het enige waar ze nog aan kan denken.
Maar in het nog zwaardere leven dat volgt, leert Yoora de onmetelijke kracht van liefde kennen.

Waardering:

Yoora woont samen met haar ouders en groothouders in een hutje in Korea. Ze denkt dat ze het goed heeft, dat de Grote Leider voor haar zorgt. Als ze droomt over een stad vol licht, auto’s en veel voedsel, gaat ze na denken.
Ze sluit vriendschap met met Sook, en  verteld hem over de twijfels van haar vader. De volgende dag wordt haar vader neergeschoten, haar moeder weggevoerd en Yoora wordt met haar grootouders naar een strafkamp gestuurd. Het leven daar is vreselijk. Ze moeten hard werken, worden geslagen, hebben amper een dak boven het hoofd en eten insecten om in leven te blijven.
Maar Yoora geeft ondanks alles de moed niet op. Ze blijft het hoofd omhoog houden en is vastbesloten te overleven.
Vogel zonder vleugels is een Young Adult boek. Maar als volwassene is het zeker geen straf om het te lezen. Heb boek is geschreven in ik-vorm vanuit Yoora. Haar gevoelens worden goed neergezet. Je voelt mee met haar… haar angst, haar schuldgevoel.. het is reëel neergezet.
Het ervaren van haar eerste liefde is ook mooi beschreven. Ondanks alles wat er gebeurd is kan ze Sook toch niet vergeten.
De schrijfster heeft een boeiend onderwerp gekozen waar niet veel over geschreven is. Het is nuttig om hier wat over te kunnen lezen.

Gegevens:

Uitgeverij: Callenbach
ISBN: 9789026607486
Aantal pagina’s: 224
Prijs: € 17.95