Eigentijdse romans

Nieuwenhuijse-Thijsen, Monica – Mensenkind

Inhoud:

Bas heeft twee bankjes tot zijn woon- en verblijfplaats. Daarvandaan observeert hij de mensenkinderen, die hij een passende naam geeft. De kleine jongen bij de bushalte roept om zijn aandacht. Bas, noemt hij hem. Mike en Stef hebben hem nodig, maar alleen als het echt niet anders kan. Intussen heeft hij ook de handen vol aan zichzelf…

Eleonora woont eenzaam in haar flatje. Dagelijks denkt ze aan haar kleine buurjongen van destijds. De gehorige scheidingsmuren lieten geluiden door waarvoor ze liever haar oren sloot. Eleonora dacht het middel voor zijn redding gevonden te hebben, geïnspireerd door de woorden van haar Meester: ‘Voor zoveel gij dit één van deze Mijn minste broeders gedaan hebt, zo hebt gij dat Mij gedaan.’ Maar inmiddels is het al dertig jaar geleden dat haar buurjongetje verdween. Was haar plan van destijds zinloos?

Een ontroerend verhaal over het leven op straat, mishandeling, eenzaamheid, maar ook over reddende liefde en ontferming voor mensenkinderen.

Waardering:

Als Bas 18 wordt, wordt hij ook meteen het huis uitgezet door zijn moeder. Daarmee komt er een eind aan de jarenlange mishandelingen door zijn moeder. Maar daarmee komt ook een einde aan de kans van de buurvrouw om hem te helpen. Diepbedroefd blijft ze de 30 jaar erna aan hem denken als “mijn jongen”. Ze leeft in een cocon.
De tijd van zijn achttiende naar zijn achtenveertigste leeftijd wordt snel overbrugd in het boek. Bas noemt zichzelf nu Gert en leeft op straat. Hij ziet elke schooldag een kleine jongen met versleten kleren en afhangende schouders uitstappen. Als die ook nog eens een blauwe plek op zijn gezicht heeft ziet hij zichzelf nog meer in hem.
Uiteindelijk is het Emmanuel die ingrijpt in al deze levens. Bas heeft Hem leren kennen door in het boek te lezen dat in de rugzak zat die de buurvrouw hem heeft gegeven.
Een mooi en aangrijpend boek dat vanuit een dakloze laat zien hoe zijn leven er uit ziet.

Gegevens:

Uitgeverij Den Hertog
ISBN 9789033131356
Aantal blz 318
Prijs: € 23,50