Historische romans

Camden, Elizabeth – Een gewaagde onderneming

Empire State – deel 2

Inhoud:

New York, 1908. Biochemist Rosalind Werner wil niets liever dan een einde maken aan de ziektes die het gevolg zijn van vervuild drinkwater. Om die reden werkt ze aan een innovatieve technologie die de manier waarop elk huishouden in de stad van drinkwater wordt voorzien, zal veranderen. Maar dat kan alleen slagen als ze anderen zover krijgt dat ze in haar werk gaan geloven.
De onlangs benoemde commissaris van water voor de staat New York. Nicholas Drake, doet dat echter niet. Integendeel, hij moet weinig van Rosalind en haar team van technici hebben en is sceptisch over wat ze doen. Maar als hij haar ontmoet, concludeert hij verrast dat ze heel anders is dan hij dacht.
Al snel voelt zowel Rosalind als Nick zich tot de ander aangetrokken, maar beiden willen ze niet toegeven aan hun gevoelens. Te meer daar ze lijnrecht tegenover elkaar staan in een strijd waarvan de uitkomst meer dan alleen hun eigen leven zal beïnvloeden. Wanneer de verdeeldheid toeneemt en uitloopt op een publiekelijk conflict en Rosalind het doelwit wordt van een onbekende vijand, kunnen de twee rivalen echter niet meer om elkaar heen en is de vraag: zijn ze in staat hun verschillen aan de kant te zetten en samen de strijd aan te binden?

Waardering:

Rosalind Werner heeft op jonge leeftijd beide ouders verloren aan Cholera. Ze heeft dan ook het doel voor ogen; schoon drinkwater. Als biochemicus werkt ze nauw samen met docter Leal en ze zijn ervan overtuigd de oplossing te hebben gevonden. Maar nu moeten ze anderen nog overtuigen en de lopende rechtzaak zien te winnen.
In de poging hiertoe ontmoet Rosalind Nicholas Drake. Nick heeft hetzelfde doel als Rosalind; schoon water. Maar over Rosalinds methode heeft hij zijn vraagtekens. Ondanks hun verschil van mening vallen de twee bij hun eerste ontmoeting als een blok voor elkaar. Ze groeien steeds dichter naar elkaar toe, totdat Nick er achter komt dat Rosalind dingen hem achter houdt. Hij voelt zich bedrogen en weet zeker dat dit het einde van hun relatie betekend.
Nick kennen we uit het eerder verschenen deel in deze serie, Een gevaarlijke erfenis. Dit tweede deel is ook wel zelfstandig te lezen maar om alles goed te kunnen begrijpen is het aan te raden de delen in volgorde te lezen. Het verleden van Nick, waarover je in het eerste deel leest, speelt in dit verhaal een vrij grote rol. Zijn oude vijanden, waarmee hij probeert vrede te sluiten, blijken zelfs Rosalind in een moeilijke positie te brengen.
Opnieuw een prachtig boek van Elizabeth Camden. Het bevat alle ingrediënten die een goed boek hebben moet. Naast een goed maar ook interessant verhaal, romantiek en onverwachte wendingen, ontbreekt de humor in dit boek niet. Een prachtige mix! We kunnen uitkijken naar het derde deel in deze serie, Een riskant redmiddel, wat in het voorjaar 2020 verschijnt.
Achterin het boek zijn discussievragen opgenomen.

Gegevens:

Uitgeverij: Het Zoeklicht
ISBN: 9789064512926
Aantal pagina’s: 303
Prijs: € 22,50