Een licht op de berg
Bijbelse romans

Cossette, Connilyn – Een licht op de berg

Serie De vrijsteden, deel 1

Inhoud:

Hoewel er in Israël relatieve vrede heerst, moet Moriah haar eigen vrede nog zien te vinden. In een poging de minachting van haar gemeenschap te vermijden heeft ze zich de laatste zeven jaar verscholen achter een sluier. Want achter die sluier zit het brandmerk van de Kanaänitische goden – een beschamende herinnering aan haar vroegere gevangenschap in Jericho en een waarborg dat geen enkele man ooit met haar zal willen trouwen.

Wanneer haar vader een weduwnaar vindt die een moeder zoekt voor zijn tweelingzonen, krijgt ze hoop. Maar hun kennismaking gaat vreselijk mis en Moriah moet vluchten voor haar leven. Ze wil proberen bescherming te vinden in een van de onlangs ingestelde Levitische vrijsteden, maar is totaal niet voorbereid op de gevaren waarmee ze te maken krijgt, noch op de vijanden – en onverwachte bondgenoten – aan wie ze onderweg het hoofd moet bieden.

Waardering:

Moriah leeft al zeven jaar in afzondering bij haar ouders. Haar moeder is vorig jaar overleden en nu is ze samen met haar vader. Al ze naar buiten moet doet ze dat met haar gezicht gesluierd, om het brandmerk van de afgoden te verbergen. Ze is voor altijd getekend en verminkt.
Als er een oogstfeest komt waar de vrouwen gesluierd naar toe gaan, besluit Moriah ook te gaan. Daar kan ze eindelijk weer dansen. Ze ontmoet er ook de aardige Darek, zoon van Pekah. Zou hij degene zijn met wie haar vader een afspraak heeft gemaakt om haar te trouwen in ruil voor de wijngaard?
Maar de volgende morgen blijkt niet Darek haar verloofde te zijn, maar zijn kille broer Rikav. Hij komt met zijn vader, broer en twee zonen bij hen eten. Moriah maakt een overheerlijke stoofschotel, maar als de tweeling er het eerste van eet gaat het vreselijk mis. Moriah moet vluchten voor haar leven. Ze kan naar het altaar vlakbij, maar daar staat Rikav hen vast op te wachten. Dan kan ze naar de vrijstad Sichem, maar ook daar is het niet veilig. Ze moet helemaal naar Kedes in het noorden van Israël.
De tocht daar naartoe is zwaar en gevaarlijk.

In het boek wordt duidelijk hoeveel steden en gebieden nog niet veroverd zijn door de Hebreeën. Ze hebben dan wel de opdracht gekregen om alle Kanaänieten te verdrijven, dit is nog lang niet zo. Moriah en haar begeleiders moeten door vijandig gebied. Ze krijgen te maken met rovers, wilde dieren en vijandige koningen. Het landschap wordt mooi beschreven, je waant je zelf in die omgeving.
Ook maakt dit boek de relatie tussen de vrijsteden en het verlossende werk van de Heere Jezus duidelijk. Zoals een schuld ingelost is als de hogepriester sterft, zo heeft de Heere Jezus ook onze schulden ingelost toen Hij stierf.

Een prachtig en spannend boek dat goed inzicht geeft in de tijd dat de Hebreeën net in Israël woonden. Achterin staat een verantwoording en zijn gespreksvragen opgenomen.

Gegevens:

Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN 9789064513985
Aantal blz 335
Prijs: € 22,99